Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Posjeta Ministra rada i socijalnog staranja dr Suada Numanovića JU Specijalnom zavodu Komanski most u Podgorici

Objavljeno: 13.03.2010. 00:17 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja i predsjednik Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom dr Suad Numanović posjetio je danas JU Specijalni zavod Komanski most u Podgorici, u kojem su smještena lica sa posebnim potrebama.

Ministar Numanović je kazao da je ovih dana u medijima prezentiran izvještaj koji je sačinio Komitet za sprečavanje torture (CPT) Savjeta Evrope, u kojem su iznijete određene ocijene u uslovima boravka štićenika u Zavodu Komanski most. Ministar Numanović je naglasio da ovaj izvještaj ne treba posmatrati negativno, jer je dobro da se stvari posmatraju kritički, naročito u svijetlu davanja preporuka za unaprijeđenje uslova i standarda. Ali je vrlo bitno imati u vidu da se radi o izvještaju iz 2008. godine, na koji je Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo svoje komentare, i da je sada 2010. godina, da se uradilo mnogo toga pozitivnog, i da je takođe stvari neophodno posmatrati i objektivno.

Vlada Crne Gore je usvojila niz strateških dokumenata koji se dijelom odnose i na ovu problematiku: Strategiju razvoja socijalne i dječje zaštite 2008-2012, Strategiju integracije osoba sa invaliditetom 2008-2016, sa pratećim akcionim planom koji se usvaja na period od dvije godine.Ovim dokumentima promoviše se princip decentralizacije i uspostavljanje sistema usluga na lokalnom nivou. I dobar primjer prakse je uspostavljanje mreže dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju koja se ne mogu uključiti u redovan obrazovni proces, rekao je Ministar Numanović.

Ministar Numanović je tokom posjete Zavodu obišao objekat koji je rekonstruisan i renoviran tokom 2009. godine, koji je namjenjen za zbrinjavanje djece sa teškom mentalnom zaostalošću. Ovaj objekat je useljen 18. januara ove godine i u njemu je trenutno smješteno desetoro djece uzrasta do 18 godina.

Izdvajanje djece od odraslih korisnika u adaptirani prostor u okviru Zavoda, adaptacija i opremanje prostora u cilju obezbjedjenja sigurnijeg fizičkog okruženja za djecu i okruženja koje liči na stanovanje u kući, predstavlja izvjesnu pripremu za život van ustanove.
U novootvorenom objektu stvoreni su optimalni uslovi stanovanja, poboljšanje kvaliteta života, bolja organizovanost individualnog rada sa djecom , sadržajniji grupni rad kroz igru i druženje, iniciranje kontakta sa porodicom , što je prvi korak u pripremanju djece na vaninstitucionalni oblik zaštite.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na adaptaciji objekta iznosila je oko 60.000,00 eura, i sredstva su bila obezbijeđena od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Tokom 2009. godine Ministarstvo rada i socijalnog staranja je za Zavod Komanski most izdvojilo oko 1.000.000,00, i toliko je opredijeljeno i za 2010. godinu.

U budućem periodu predviđeno je da se pristupi faznoj rekonstrukciji paviljona A u Zavodu Komanski most u kome borave odrasli, da se izvrši postepena sanacija krovnih površina, i uređenje enterijera u paviljonima A i B za odrasla lica. Takođe se planira uređenje parka ispred paviljona u kome su smještena djeca i opremanje odgovarajućim mobilijarom za igru i odmor djece prema njihovim sposobnostima.

U cilju unaprijeđenja rada sa djecom koja borave u ovoj ustanovi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i posredstvom UNICEF-a, u Zavodu Komanski most održana je obuka i prezentirana je tehnika intezivne interakcije, koja koji podrazumjeva da se odrasli pridružuju djeci u raznim oblicima njihovog ponašanja, dijeleći sa njima aktivnosti.

Zaposleni u Zavodu Komanski most su ministra Numanovića upoznali i sa problemima sa kojima se sreću u svakodnevnom radu, a na prvom mjestu je nedostatak kadra. Kako su rekli iako postoje upražnjena radna mjesta, malo ljudi želi da radi u ovoj ustanovi. Oni su takođe kazali ministru da mali procenat porodica (oko 16%) od ukupnog broja štićenika dolazi da posjećuje djecu koja borave u ovoj ustanovi. Naglasili su da zaposleni u ovoj ustanovi obavljaju human posao kojem pristupaju profesionalno ali i ljudski i trude se da djeci olakšaju život i nadoknade ljubav porodičnog doma.

Zavod Komanski most je otvoren ne samo za posjete roditelja, već i za medije, volontere, NVO sektor, predstavnike međunarodnih organizacija, i sve ljude dobre volje koji mogu dat doprinos u radu ove institucije.

Ministar Numanović je konstatovao da su u poređenju sa određenim državama u regionu, pa i u nekim zemljama Evropske unije uslovi boravka štićenika u Komanskom mostu na zadovoljavajućem nivou i da je obezbijeđena odgovarajuća infrastruktura, koja je prilagođena licima sa teškom mentalnom zaostalošću. Takođe su zaposleni svojim profesionalnim odnosom, radeći u nimalo lakim uslovima doprinjeli da štićenici imaju njegu koja im je potrebna.
Naravno treba ići ka još većem unaprijeđenju standarda, i u tom smislu se očekuje pomoć međunarodne zajednice, koja kroz partnerski odnos sa institucijama sistema može doprinjeti poboljšanju uslova života za štićenike koji borave u specijalizovanim ustanovama, zaključio je ministar Numanović.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?