Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Посјета Министра рада и социјалног старања др Суада Нумановића ЈУ Специјалном заводу Комански мост у Подгорици

Објављено: 13.03.2010. 00:17 Аутор: Насловна страна
Министар рада и социјалног старања и предсједник Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом др Суад Нумановић посјетио је данас ЈУ Специјални завод Комански мост у Подгорици, у којем су смјештена лица са посебним потребама.

Министар Нумановић је казао да је ових дана у медијима презентиран извјештај који је сачинио Комитет за спречавање тортуре (ЦПТ) Савјета Европе, у којем су изнијете одређене оцијене у условима боравка штићеника у Заводу Комански мост. Министар Нумановић је нагласио да овај извјештај не треба посматрати негативно, јер је добро да се ствари посматрају критички, нарочито у свијетлу давања препорука за унапријеђење услова и стандарда. Али је врло битно имати у виду да се ради о извјештају из 2008. године, на који је Министарство рада и социјалног старања дало своје коментаре, и да је сада 2010. година, да се урадило много тога позитивног, и да је такође ствари неопходно посматрати и објективно.

Влада Црне Горе је усвојила низ стратешких докумената који се дијелом односе и на ову проблематику: Стратегију развоја социјалне и дјечје заштите 2008-2012, Стратегију интеграције особа са инвалидитетом 2008-2016, са пратећим акционим планом који се усваја на период од двије године.Овим документима промовише се принцип децентрализације и успостављање система услуга на локалном нивоу. И добар примјер праксе је успостављање мреже дневних центара за дјецу са сметњама у развоју која се не могу укључити у редован образовни процес, рекао је Министар Нумановић.

Министар Нумановић је током посјете Заводу обишао објекат који је реконструисан и реновиран током 2009. године, који је намјењен за збрињавање дјеце са тешком менталном заосталошћу. Овај објекат је усељен 18. јануара ове године и у њему је тренутно смјештено десеторо дјеце узраста до 18 година.

Издвајање дјеце од одраслих корисника у адаптирани простор у оквиру Завода, адаптација и опремање простора у циљу обезбједјења сигурнијег физичког окружења за дјецу и окружења које личи на становање у кући, представља извјесну припрему за живот ван установе.
У новоотвореном објекту створени су оптимални услови становања, побољшање квалитета живота, боља организованост индивидуалног рада са дјецом , садржајнији групни рад кроз игру и дружење, иницирање контакта са породицом , што је први корак у припремању дјеце на ванинституционални облик заштите.

Укупна вриједност изведених радова на адаптацији објекта износила је око 60.000,00 еура, и средства су била обезбијеђена од стране Министарства рада и социјалног старања.

Током 2009. године Министарство рада и социјалног старања је за Завод Комански мост издвојило око 1.000.000,00, и толико је опредијељено и за 2010. годину.

У будућем периоду предвиђено је да се приступи фазној реконструкцији павиљона А у Заводу Комански мост у коме бораве одрасли, да се изврши постепена санација кровних површина, и уређење ентеријера у павиљонима А и Б за одрасла лица. Такође се планира уређење парка испред павиљона у коме су смјештена дјеца и опремање одговарајућим мобилијаром за игру и одмор дјеце према њиховим способностима.

У циљу унапријеђења рада са дјецом која бораве у овој установи уз подршку Министарства рада и социјалног старања и посредством УНИЦЕФ-а, у Заводу Комански мост одржана је обука и презентирана је техника интезивне интеракције, која који подразумјева да се одрасли придружују дјеци у разним облицима њиховог понашања, дијелећи са њима активности.

Запослени у Заводу Комански мост су министра Нумановића упознали и са проблемима са којима се срећу у свакодневном раду, а на првом мјесту је недостатак кадра. Како су рекли иако постоје упражњена радна мјеста, мало људи жели да ради у овој установи. Они су такође казали министру да мали проценат породица (око 16%) од укупног броја штићеника долази да посјећује дјецу која бораве у овој установи. Нагласили су да запослени у овој установи обављају хуман посао којем приступају професионално али и људски и труде се да дјеци олакшају живот и надокнаде љубав породичног дома.

Завод Комански мост је отворен не само за посјете родитеља, већ и за медије, волонтере, НВО сектор, представнике међународних организација, и све људе добре воље који могу дат допринос у раду ове институције.

Министар Нумановић је констатовао да су у поређењу са одређеним државама у региону, па и у неким земљама Европске уније услови боравка штићеника у Команском мосту на задовољавајућем нивоу и да је обезбијеђена одговарајућа инфраструктура, која је прилагођена лицима са тешком менталном заосталошћу. Такође су запослени својим професионалним односом, радећи у нимало лаким условима доприњели да штићеници имају његу која им је потребна.
Наравно треба ићи ка још већем унапријеђењу стандарда, и у том смислу се очекује помоћ међународне заједнице, која кроз партнерски однос са институцијама система може доприњети побољшању услова живота за штићенике који бораве у специјализованим установама, закључио је министар Нумановић.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?