Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

UNESCO prihvatio listu potencijalnih dobara Crne Gore

Objavljeno: 15.12.2010. 21:19 Autor: Biro

Istorijsko jezgro Cetinja, Stari grad Bar, Duklja i Nacionalni park Biogradska gora nalaze se na Tentativnoj listi Crne Gore, koju je UNESCO prihvatio. Tentativna lista (ili lista potencijalnih dobara) predstavlja inventar dobara koja se nalaze na teritoriji države, a ona ih smatra pogodnim za upis na Listu svjetske baštine UNESCO. Države članice ove organizacije Ujedinjenih nacija treba da uključe u svoje Tentativne liste imena onih dobara koja smatraju kulturnom i/ili prirodnom baštinom od izuzetne univerzalne vrijednosti i koja namjeravaju da nominuju tokom narednih godina. Nominacije za Listu svjetske baštine se ne razmatraju ukoliko se nominovano dobro već ne nalazi na Tentativnoj listi države. Stoga je prihvatanje Tentativne liste Crne Gore veoma važan korak ka stavljanju odabranih lokaliteta pod zaštitu UNESCO.

Ministarstvo kulture Crne Gore, koje već radi na izradi Nominacionog dosijea, očekuje da će Istorijsko jezgro Cetinja biti prvo dobro sa ove tentativne liste koje će se naći pod UNESCO zaštitom.

Ovo je prva Tentativna lista koju je UNESCO prihvatio nakon obnove crnogorske nezavisnosti, a njena važnost se ogleda i u činjenici da se tentativne liste za sve zemlje članice UNESCO usvajaju na period od najmanje 10 godina.

Ekspertski tim za izradu Tentativne liste dobara kulturne i prirodne baštine Crne Gore, koja se planiraju za nominaciju na UNESCO Listu svjetske baštine, činili su: Lidija Ljesar, pomoćnik ministra kulture (koordinator Tima), Ružica Ivanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor, Tanja Vujović, konzervator – etnolog u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture Cetinje, Vesna Jovović, dipl. ing. pejz. arh. u Republičkom zavodu za zaštitu prirode, Smiljana Radusinović, samostalni savjetnik u Ministarstvu kulture, Milica Nikolić, samostalni savjetnik u Ministarstvu kulture, Nemanja Čavlović, istoričar umjetnosti-arheolog u Ministarstvu kulture, Sandra Kapetanović, dipl. ing. arh. NVO „Expeditio“ i Marija Ražnatović, generalni sekretar Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO u Ministarstvu kulture.

Tentativna lista Crne Gore na sajtu UNESCO http://whc.unesco.org/en/tentativelists/state=me  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?