Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

УНЕСЦО прихватио листу потенцијалних добара Црне Горе

Објављено: 15.12.2010. 21:19 Аутор: Биро

Историјско језгро Цетиња, Стари град Бар, Дукља и Национални парк Биоградска гора налазе се на Тентативној листи Црне Горе, коју је УНЕСЦО прихватио. Тентативна листа (или листа потенцијалних добара) представља инвентар добара која се налазе на територији државе, а она их сматра погодним за упис на Листу свјетске баштине УНЕСЦО. Државе чланице ове организације Уједињених нација треба да укључе у своје Тентативне листе имена оних добара која сматрају културном и/или природном баштином од изузетне универзалне вриједности и која намјеравају да номинују током наредних година. Номинације за Листу свјетске баштине се не разматрају уколико се номиновано добро већ не налази на Тентативној листи државе. Стога је прихватање Тентативне листе Црне Горе веома важан корак ка стављању одабраних локалитета под заштиту УНЕСЦО.

Министарство културе Црне Горе, које већ ради на изради Номинационог досијеа, очекује да ће Историјско језгро Цетиња бити прво добро са ове тентативне листе које ће се наћи под УНЕСЦО заштитом.

Ово је прва Тентативна листа коју је УНЕСЦО прихватио након обнове црногорске независности, а њена важност се огледа и у чињеници да се тентативне листе за све земље чланице УНЕСЦО усвајају на период од најмање 10 година.

Експертски тим за израду Тентативне листе добара културне и природне баштине Црне Горе, која се планирају за номинацију на УНЕСЦО Листу свјетске баштине, чинили су: Лидија Љесар, помоћник министра културе (координатор Тима), Ружица Ивановић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Котор, Тања Вујовић, конзерватор – етнолог у Републичком заводу за заштиту споменика културе Цетиње, Весна Јововић, дипл. инг. пејз. арх. у Републичком заводу за заштиту природе, Смиљана Радусиновић, самостални савјетник у Министарству културе, Милица Николић, самостални савјетник у Министарству културе, Немања Чавловић, историчар умјетности-археолог у Министарству културе, Сандра Капетановић, дипл. инг. арх. НВО „Еxпедитио“ и Марија Ражнатовић, генерални секретар Националне комисије за сарадњу са УНЕСЦО у Министарству културе.

Тентативна листа Црне Горе на сајту УНЕСЦО хттп://wхц.унесцо.орг/ен/тентативелистс/стате=ме  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?