Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 21.01.2011. 00:05 Autor: Biro
Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Igor Lukšić, donijela je Program rada Vlade u prvih 100 dana i predlog prioritetnih aktivnosti u 2011. godini. Pored zadataka kandidovanih od strane resornih ministarstava, u toku prvih 100 dana rada posebna pažnja Vlade biće kontinuirano usmjerena na realizaciju 7 prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije za članstvo Crne Gore u EU i razvoj struktura i kapaciteta za uspješno vođenje pregovora za članstvo u EU. Istovremeno, angažovanjem svih svojih kapaciteta, znanja i energije, uz spremnost da sarađuje sa Parlamentom, lokalnom upravom, civilnim društvom, poslodavcima i sindikatima, Vlada će nastaviti da se odgovorno i odlučno bavi svim pitanjima u svim sferama društva, vjerujući da je to pravi put za održiv ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore. S obzirom da će stepen realizacije planiranih aktivnosti biti jedan od indikatora za ocjenu efikasnosti rada Vlade, Program će biti dostupan javnosti.

U sklopu procesa realizacije strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, Vlada je usvojila Izvještaj o implementaciji Komunikacine strategije o evroatlanskim integracijama i novi šestomjesečni Akcioni plan. Vlada je ocijenila da su brojne aktivnosti na informisanju građana o suštini i političko-bezbjednosnom značaju Sjevernoatlantske alijanse u globalnim okvirima doprinijele kontinuiranom trendu rasta podrške javnosti za punopravno članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji. Cilj novog Akcionog plana je nastavak informativno-edukativnih aktivnosti, u čijoj realizaciji će učestvovati predstavnici nevladinog sektora, medija i univerziteta.

Vlada je danas usvojila Informaciju o inicijativi za povezivanje puta Podgorica – Gusinje preko Republike Albanije. Imajući u vidu značaj koji za stanovnike Plava i Gusinja ima direktno povezivanje sa Podgoricom, kao šansa za bolju valorizaciju prirodnih i turistickih potencijala i ukupan razvoj ovog kraja, Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pokrene inicijativu sa albanskom stranom oko otvaranja graničnog prelaza “Grabon – Zatrijebačka Cijevna”. Ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija zaduženo je da pripremi projektno-tehničku dokumentaciju, predloži način finansiranja izgradnje puta na teritoriji Crne Gore od tačke Grudec do graničnog kamena na granici sa Republikom Albanijom i sagleda mogućnosti rekonstrukcije puta Gusinje – Vrmoša.

Razmatrajući Informaciju o aktivnostima na osnivanju ‘’Crnogorsko – američke fondacije za Crnogorsku kuću’’ u Njujorku, SAD, koja je usvojena na sjednici, Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da koordinira sve aktivnosti za realizaciju Projekta i odobrila da se Fondaciji uplate sredstva u iznosu od 100.000,00 eura. Cilj Projekta je dugoročno rješavanje prostornih potreba višenamjenskog kulturno-informativnog centra naše dijaspore u SAD i reprezentativnog poslovnog prostora za Misiju Crne Gore pri UN i Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku. Objekat će imati posebnu ulogu u jačanju državnog i građanskog identiteta pripadnika dijaspore, njihove pripadnosti državi Crnoj Gori, kao i u promociji i afirmaciji kulturnih različitosti i vrijednosti naših iseljenika u SAD.

Pored ostalog, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, donijela Program uređenja prostora za 2011. godinu, kao i Ekonomski i fiskalni program za Crnu Goru od 2010. do 2013. godine.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?