Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 21.01.2011. 00:05 Аутор: Биро
Влада Црне Горе, на данашњој сједници, којом је предсједавао предсједник Игор Лукшић, донијела је Програм рада Владе у првих 100 дана и предлог приоритетних активности у 2011. години. Поред задатака кандидованих од стране ресорних министарстава, у току првих 100 дана рада посебна пажња Владе биће континуирано усмјерена на реализацију 7 приоритета наведених у Мишљењу Европске комисије за чланство Црне Горе у ЕУ и развој структура и капацитета за успјешно вођење преговора за чланство у ЕУ. Истовремено, ангажовањем свих својих капацитета, знања и енергије, уз спремност да сарађује са Парламентом, локалном управом, цивилним друштвом, послодавцима и синдикатима, Влада ће наставити да се одговорно и одлучно бави свим питањима у свим сферама друштва, вјерујући да је то прави пут за одржив економски и демократски развој Црне Горе. С обзиром да ће степен реализације планираних активности бити један од индикатора за оцјену ефикасности рада Владе, Програм ће бити доступан јавности.

У склопу процеса реализације стратешких спољнополитичких циљева Црне Горе, Влада је усвојила Извјештај о имплементацији Комуникацине стратегије о евроатланским интеграцијама и нови шестомјесечни Акциони план. Влада је оцијенила да су бројне активности на информисању грађана о суштини и политичко-безбједносном значају Сјеверноатлантске алијансе у глобалним оквирима допринијеле континуираном тренду раста подршке јавности за пуноправно чланство Црне Горе у овој организацији. Циљ новог Акционог плана је наставак информативно-едукативних активности, у чијој реализацији ће учествовати представници невладиног сектора, медија и универзитета.

Влада је данас усвојила Информацију о иницијативи за повезивање пута Подгорица – Гусиње преко Републике Албаније. Имајући у виду значај који за становнике Плава и Гусиња има директно повезивање са Подгорицом, као шанса за бољу валоризацију природних и туристицких потенцијала и укупан развој овог краја, Влада је задужила Министарство вањских послова и европских интеграција да у сарадњи са Министарством унутрашњих послова покрене иницијативу са албанском страном око отварања граничног прелаза “Грабон – Затријебачка Цијевна”. Министарство саобраћаја и телекомуникација задужено је да припреми пројектно-техничку документацију, предложи начин финансирања изградње пута на територији Црне Горе од тачке Грудец до граничног камена на граници са Републиком Албанијом и сагледа могућности реконструкције пута Гусиње – Врмоша.

Разматрајући Информацију о активностима на оснивању ‘’Црногорско – америчке фондације за Црногорску кућу’’ у Њујорку, САД, која је усвојена на сједници, Влада је задужила Министарство вањских послова и европских интеграција да координира све активности за реализацију Пројекта и одобрила да се Фондацији уплате средства у износу од 100.000,00 еура. Циљ Пројекта је дугорочно рјешавање просторних потреба вишенамјенског културно-информативног центра наше дијаспоре у САД и репрезентативног пословног простора за Мисију Црне Горе при УН и Генералног конзулата Црне Горе у Њујорку. Објекат ће имати посебну улогу у јачању државног и грађанског идентитета припадника дијаспоре, њихове припадности држави Црној Гори, као и у промоцији и афирмацији културних различитости и вриједности наших исељеника у САД.

Поред осталог, Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спрјечавању прања новца и финансирања тероризма, донијела Програм уређења простора за 2011. годину, као и Економски и фискални програм за Црну Гору од 2010. до 2013. године.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?