Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Igor Lukšić boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Srbiji

Objavljeno: 20.07.2011. 22:21 Autor: biro

Video zapis: Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić razgovarao sa predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem

 
 

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, tokom zvanične posjete Srbiji, prisustvovao je ručku koji je u čast njegove posjete Srbiji priredio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Predsjednik Vlade Igor Lukšić i predsjednik Srbije Boris Tadić saglasili su se da je posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Srbiji od značaja za unapređenje saradnje dvije zemlje, posebno u kontekstu evropske integracije Crne Gore i Srbije.

Na sastanku je ocijenjeno da je proces integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od prioriteta saradnje zemalja u regionu i imperativ za ostvarenje pune stabilnosti i veće konkurentnosti susjednih zemalja na međunarodnoj sceni.

Premijer Lukšić istakao je da je Crna Gora na dobrom putu da uspješno ispuni sve preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, kao i da se već u oktobru očekuje pozitivan signal od Evropske unije kako bi u najskorijem perodu otpočeo pregovarački proces. Lukšić je podsjetio i na dinamiku kretanja Crne Gore u evro-atlantske strukture uz očekivanje da će Crna Gora u predstojećem periodu postati članicom Sjevernoatlanskog saveza. On je istakao i da je zaključenje pregovora između Hrvatske i Evropske unije značajan doprinos na evropskom putu cijelog regiona ali i da je napredak Srbije u tom procesu veoma važan za budućnost susjednih zemalja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je i pozdravio uspjeh Crne Gore na putu integracija u EU i NATO što je, kako je istakao, garant očuvanja bezbjednosti i integriteta.

Tokom sastanka je konstatovano i da su odnosi dvije zemlje dobri u oblasti trgovine, te da postoji prostor za unapređenje saradnje po pitanju ekonomije i infrastrukture što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života građana u obje države.

Tokom posjete Srbiji, premijer Lukšić je razgovarao i sa predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović i tom prilikom razmijenjena su mišljenja o evropskom putu dvije države.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić razgovarao je i sa njegovom svetošću patrijarhom srpskim Irinejom. U razgovorima je istaknut poseban značaj dijaloga za rješavanje svih pitanja kojima se tretiraju odnosi između države i crkve. Konstatovano je da, uz uvažavanje međunarodnog i ustavnog načela odvojenosti države i crkve, treba nastaviti dalji dijalog. Predsjednik Vlade Igor Lukšić istakao je da građanske različitosti čine Crnu Goru bogatim društvom, što treba njegovati. Predstavnici Vlade i crkve u narednom periodu radiće upravo u tom pravcu na dobrobit svih građana.  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?