Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Игор Лукшић боравио у првој званичној посјети Републици Србији

Објављено: 20.07.2011. 22:21 Аутор: биро

Видео запис: Предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић разговарао са предсједником Републике Србије Борисом Тадићем

 
 

Предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић, током званичне посјете Србији, присуствовао је ручку који је у част његове посјете Србији приредио предсједник Републике Србије Борис Тадић.

Предсједник Владе Игор Лукшић и предсједник Србије Борис Тадић сагласили су се да је посјета предсједника Владе Црне Горе Србији од значаја за унапређење сарадње двије земље, посебно у контексту европске интеграције Црне Горе и Србије.

На састанку је оцијењено да је процес интеграције држава Западног Балкана у Европску унију један од приоритета сарадње земаља у региону и императив за остварење пуне стабилности и веће конкурентности сусједних земаља на међународној сцени.

Премијер Лукшић истакао је да је Црна Гора на добром путу да успјешно испуни све препоруке из Мишљења Европске комисије, као и да се већ у октобру очекује позитиван сигнал од Европске уније како би у најскоријем пероду отпочео преговарачки процес. Лукшић је подсјетио и на динамику кретања Црне Горе у евро-атлантске структуре уз очекивање да ће Црна Гора у предстојећем периоду постати чланицом Сјеверноатланског савеза. Он је истакао и да је закључење преговора између Хрватске и Европске уније значајан допринос на европском путу цијелог региона али и да је напредак Србије у том процесу веома важан за будућност сусједних земаља.

Предсједник Србије Борис Тадић честитао је и поздравио успјех Црне Горе на путу интеграција у ЕУ и НАТО што је, како је истакао, гарант очувања безбједности и интегритета.

Током састанка је констатовано и да су односи двије земље добри у области трговине, те да постоји простор за унапређење сарадње по питању економије и инфраструктуре што ће допринијети побољшању квалитета живота грађана у обје државе.

Током посјете Србији, премијер Лукшић је разговарао и са предсједницом Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић и том приликом размијењена су мишљења о европском путу двије државе.

Предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић разговарао је и са његовом светошћу патријархом српским Иринејом. У разговорима је истакнут посебан значај дијалога за рјешавање свих питања којима се третирају односи између државе и цркве. Констатовано је да, уз уважавање међународног и уставног начела одвојености државе и цркве, треба наставити даљи дијалог. Предсједник Владе Игор Лукшић истакао је да грађанске различитости чине Црну Гору богатим друштвом, што треба његовати. Представници Владе и цркве у наредном периоду радиће управо у том правцу на добробит свих грађана.  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?