Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Igor Lukšić primio mitropolita volokolamskog Ilariona

Objavljeno: 21.07.2011. 23:25 Autor: Biro

Predsjednik Lukšić i mitropolit Ilarion izrazili su zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima Crne Gore i Rusije, koji ove godine obilježavaju važan jubilej – 300 godina od uspostavljanja političkih odnosa.

Predsjednik Lukšić upoznao je visokog gosta sa aktuelnim kretanjima u Crnoj Gori i ponovio spremnost Vlade za prevazilaženje svih vrsta podjela, za šta je, svakako, preduslov uvažavanje državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

,,Crna Gora je multietničko i multireligijsko društvo u kojem se tradicionalno njeguju skladni odnosi. Interes Vlade je da preduprijedi i pomogne u razrješenju svih mogućih podjela crnogorskog društva. U tom smislu, aktivnosti koje sprovodi Vlada usmjerene su u cilju ostvarenja punog jedinstva pravoslavlja u Crnoj Gori, bez pretenzija da se država miješa u elemente kanonskog prava. Upravo taj princip nadnacionalnosti može da bude osnova organizovanja jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja treba da bude podrška i oslonac državi Crnoj Gori”, istakao je Lukšić.

Mitropolit Ilarion je istakao nadnacionalni karakter Ruske pravoslavne crkve koja baštini vrijednosti na kojima počiva uzajamno poštovanje crkve i države uvažavajući i princip njihove odvojenosti.

Predsjednik Lukšić kazao je da je Vlada spremna da unaprijedi zakonski okvir u kojem funkcionišu vjerske zajednice u Crnoj Gori, kao i da u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava formira poseban sektor koji će se baviti pitanjima iz ove oblasti. Vlada je, takođe, u potpunosti posvećena stvaranju normativnih pretpostavki za vraćanje imovine vjerskim zajednicama.

Sagovornicu su konstatovali da sva otvorena pitanja treba rješavati dijalogom, uz puno razumijevanje i strpljenje, koje će doprinijete kvalitetu i dugoročnoj održivosti rješenja.

Mitropolit Ilarion prenio je, takođe, predsjedniku Vlade čestitku patrijarha Moskovskog i cijele Rusije Kirila za postavljenje na funkciju uz želje da tu odgovornu dužnost obavlja na dobrobit svih građana Crne Gore.

Posjeta mitropolita Ilariona Crnoj Gori potvrda je viševjekovne duhovne veze dva naroda, konstatovano je tokom razgovora.

Razgovoru je prisustvovao i mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?