Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Игор Лукшић примио митрополита волоколамског Илариона

Објављено: 21.07.2011. 23:25 Аутор: Биро

Предсједник Лукшић и митрополит Иларион изразили су задовољство традиционално добрим и пријатељским односима Црне Горе и Русије, који ове године обиљежавају важан јубилеј – 300 година од успостављања политичких односа.

Предсједник Лукшић упознао је високог госта са актуелним кретањима у Црној Гори и поновио спремност Владе за превазилажење свих врста подјела, за шта је, свакако, предуслов уважавање државних и националних интереса Црне Горе.

,,Црна Гора је мултиетничко и мултирелигијско друштво у којем се традиционално његују складни односи. Интерес Владе је да предуприједи и помогне у разрјешењу свих могућих подјела црногорског друштва. У том смислу, активности које спроводи Влада усмјерене су у циљу остварења пуног јединства православља у Црној Гори, без претензија да се држава мијеша у елементе канонског права. Управо тај принцип наднационалности може да буде основа организовања јединствене православне цркве у Црној Гори која треба да буде подршка и ослонац држави Црној Гори”, истакао је Лукшић.

Митрополит Иларион је истакао наднационални карактер Руске православне цркве која баштини вриједности на којима почива узајамно поштовање цркве и државе уважавајући и принцип њихове одвојености.

Предсједник Лукшић казао је да је Влада спремна да унаприједи законски оквир у којем функционишу вјерске заједнице у Црној Гори, као и да у оквиру Министарства за људска и мањинска права формира посебан сектор који ће се бавити питањима из ове области. Влада је, такође, у потпуности посвећена стварању нормативних претпоставки за враћање имовине вјерским заједницама.

Саговорницу су констатовали да сва отворена питања треба рјешавати дијалогом, уз пуно разумијевање и стрпљење, које ће допринијете квалитету и дугорочној одрживости рјешења.

Митрополит Иларион пренио је, такође, предсједнику Владе честитку патријарха Московског и цијеле Русије Кирила за постављење на функцију уз жеље да ту одговорну дужност обавља на добробит свих грађана Црне Горе.

Посјета митрополита Илариона Црној Гори потврда је вишевјековне духовне везе два народа, констатовано је током разговора.

Разговору је присуствовао и митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?