Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Igor Lukšić održao godišnju konferenciju za medije

Objavljeno: 27.12.2011. 19:11 Autor: Biro

Poštovane dame i gospodo,
Uvaženi predstavnici medija,

Čini mi posebno zadovoljstvo što sam u prilici da na današnjoj konferenciji za medije iznesem svoje viđenje godine. Godine koju smo posvetili jačanju dijaloga, prevazilaženju podjela i objedinjavanju potencijala. Činili smo napore u pravcu ostvarenja pozitivnih promjena. Dokazali smo da crnogorsko društvo ima i snage i zrelosti da odgovori vremenu izazova u kome živimo.

Zajedničkim radom na ispunjavanju sedam preporuka, realizovali smo još jedan krupan zadatak na našem evropskom putu. Odluka o otvaranju pregovora Crne Gore sa EU, juna 2012. godine, najbolja je potvrda našeg napretka na planu demokratizacije i razvoja društva.

Tokom 2011. godine, koju su karakterisala kompleksna i nepredvidiva kretanja na globalnoj sceni, Vlada se suočavala sa nizom krupnih izazova. Ovakvi uslovi nam nisu olakšali posao, ali nas nisu ni obeshrabrili.

Na samom početku 2011. godine dočekao nas je izazov odgovora na velike prirodne nepogode. Decenijama unazad nezapamćene po svom obimu, poplave su u ovoj godini nanijele značajnu štetu našem stanovništvu, na teritoriji skoro cijele Crne Gore.

Pokazali smo da smo mi, u Crnoj Gori, uvijek jedni uz druge, pogotovo onda kada je najteže, kao i da je ljudska solidarnost temeljna odrednica crnogorskog društva. Crna Gora je u ovim trenucima pokazala snagu i koheziju i to je ono na šta sam najviše ponosan. Značajna moralna, materijalna i finansijska pomoć međunarodnih partnera zavređuje posebnu zahvalnost.

Dokazali smo da saradnjom i aktivnim odnosom svih segmenata društva možemo postići mnogo u izgradnji društva koje karakteriše veći stepen inkluzivne demokratije.

Unaprijeđenje komunikacije i saradnje Vlade i društva u cjelini, postavio sam sebi kao zadatak, vjerujući da samo na taj način možemo odgovoriti brojnim izazovima.

Kroz dinamičnu komunikaciju sa mladima, studentima, opozicijom, sindikatima, nevladinim sektorom, medijskom zajednicom i vjerskim organizacijama, unaprijedili smo društveni dijalog, učinili ga intenzivnijim i podigli njegov kvalitet. Nastojali smo da odgovorimo na sva pitanja i potrebe građana, u mjeri u kojoj su nam mogućnosti to dozvoljavale. Značajni rezultati na ovom planu garant su da će komunikacija građana i države i ubuduće ići uzlaznom putanjom. Opredijeljeni da tako nastavimo, nemamo namjeru da zastanemo sa političkim inovacijama. Upravo suprotno, nadalje ćemo raditi na uvođenju novih modela koji će proširiti opseg uključenosti svih sfera društva u donošenje odluka.

Podsjećam Vas da sam, na samom početku svog mandata, kroz „Dane konsultacija“, afirmisao dijalog i partnerstvo kao osnovne smjernice u radu ove Vlade.

Pokazalo se da je ovim pristupom dat značajan doprinos razvoju participativne demokratije u Crnoj Gori. Štaviše, vjerujem da je najveći uspjeh aktuelne Vlade upravo to što smo dokazali da se, naizgled nepremostive, društvene podjele mogu prevazići dijalogom i partnerstvom svih društvenih i političkih aktera.

Politički dogovor oko pitanja jezika otvorio je put za usvajanje Izbornog zakona i omogućio nastavak našeg evropskog puta. Uz to i kvalitetno sproveden popis pokazao je ogroman potencijal i zrelost našeg društva. Partnerstvo sa studentima u rješavanju njihovih zahtjeva i nedavno potpisivanje Sporazuma o politici zarada zaposlenih u javnom sektoru sa predstavnicima sindikata stvorili su ambijent punog međusobnog razumijevanja. Pokazujemo kako konstruktivnim dijalogom rješavamo pitanja od suštinskog značaja za stabilnost crnogorskog društva.

Promišljanje i kreiranje politike u zatvorenim kabinetima i informisanje građana, kao pasivnih posmatrača, o donesenim odlukama je prošlost. Ta promjena nije nikakva specifičnost Crne Gore – riječ je globalnom procesu. Taj proces podrazumijeva nove uloge koje treba da prihvate svi društveni akteri u demokratijama širom svijeta.

Kreiranje javnih politika podrazumijeva najmanje tri ključna principa: solidarnost, odgovornost za sopstvene odluke i konstuktivnost.

Zato apelujem na sve društvene i političke činioce u Crnoj Gori da budu solidarni, da aktivno i odgovorno učestvuju u kreiranju javnih politika i svoje zahtjeve i nezadovoljstvo kanališu na konstruktivan način dajući svoj doprinos snaženju crnogorskog društva.

Da li imam konkretan prijedlog? Da! Vlada Crne Gore će pokrenuti internet platformu „Glas građana“, koja će omogućiti direktno učešće javnosti u kreiranju Vladinih politika.

Otvorićemo poseban veb-sajt, putem kojeg će svaki punoljetni državljanin Crne Gore ili punoljetno lice koje ima prebivalište u Crnoj Gori moći da pokrene elektronsku peticiju, iz bilo koje oblasti djelokruga rada Vlade.

Ukoliko peticija dobije podršku 6.000 građana, nadležna ministarstva biće dužna da je pretoče u zvaničnu inicijativu koju će Vlada razmatrati i, ukoliko bude potrebno, podnijeti Skupštini na razmatanje.

Dakle, građanima će biti omogućeno da na konstruktivan način izraze svoje inicijative i zahtjeve i pokrenu društvene promjene u bilo kojoj oblasti javnog života koja je u nadležnosti Vlade.

Živimo u vremenu velikih izazova, ali i velikih mogućnosti za pozitivne promjene. Crna Gora je isuviše mala da bi sebi dozvolila luksuz rasipanja dragocjenih resursa i društvene energije na besmislene podjele i neartikulisana nezadovoljstva.

Zato pozivam svakog pojedinca da aktivno i konstruktivno učestvuje u najširim društvenim procesima, kroz otvoreni dijalog i partnerstvo sa Vladom.

Predano sprovodimo aktivnosti na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kroz izmjene krivičnog zakonodavstva, reformu sudstva, državnog tužilaštva i dalji rad na jačanju funkcionalnih kapaciteta bezbjednosnih službi. Da smo na dobrom putu, pored preporuke Evropske komisije, svjedoči i novi izvještaj Transparency International-a, kojim se potvrđuje kontinuitet našeg napretka u ovoj godini za još tri mjesta.

Daljom implementacijom aktivnosti na ovom planu ne samo da osiguravamo institucionalni odgovor na ove pojave, već našim građanima obezbjeđujemo bezbjedno i kvalitetno okruženje za život i rad. Opredijeljenost ovom cilju zajednička je kako vladajućoj partiji, tako opoziciji, kritičarima, nevladinom sektoru, medijima, sudijama, tužiocima, policajcima, nastavnicima, ljekarima i svim građanima Crne Gore.

Crnogorsku ekonomiju u godini na izmaku obilježio je oporavak u skoro svim sektorima, sa rastom BDP-a najmanje na projektovanom nivou od 2,5%.

Dozvolite mi da podsjetim da smo nastavili proces konsolidacije javnih finansija, obezbijedili sredstva za nesmetano finansiranje potrošačkih jedinica i ojačali budžetsku likvidnost. Sprovedena fiskalna kosolidacija omogućila je smanjenje javne potrošnju, sa 47,2% BDP-a u 2010. godini na 42,6% BDP-a u 2011. Uporedo sa tim, bilježimo smanjenje budžetskog deficita sa 3,9% BDP-a u prošloj, na oko 3,3% BDP-a u ovoj godini. Tome treba dodati nedavno usvojeni budžet, kao ambiciozan plan daljeg prilagođavanja, koji nas svrstava u rijetke zemlje koje su u okvirima kriterijuma iz Mastrihta.

Godinu na izmaku obilježile su i mjere iz Agende strukturnih reformi u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, rada i socijalne zaštite i penzijskog sistema. Ove mjere zahtijevaju dugoročne napore čiji rezultati nisu odmah vidljivi. One predstavljaju svojevrsnu sigurnost za kvalitetno odrastanje naše djece. Kako snažna kriza nije zaobišla ni Crnu Goru, postavljen je pred Vladu težak zadatak. Naš odgovor je bio da obezbijedimo pomoć onima kojima je bila neophodna, uz istovremeno stvaranje preduslova za osiguranje unapređenja tržišta rada i otvaranje novih radnih mjesta.

Nastavili smo da dodatno unapređujemo poslovni ambijent, smanjujući barijere biznisu. Ovo nam daje za pravo da čvrsto vjerujemo da ćemo u narednoj godini osigurati još bolju poziciju Crne Gore u Izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja. Pored toga, treba istaći i brojna ulaganja u unaprijeđenje infrastrukture u različitim krajevima Crne Gore.

Iako suočeni sa brojnim izazovima, zadržali smo konkurentan poreski sistem i nijesmo pribjegli mjerama povećavanja stopa glavnih poreskih oblika. Kroz budući model poslovnih zona u manje razvijenim sredinama, ponudićemo nove olakšice za investitore koji budu pokretali proizvodne pogone.

Dame i gospodo,

Ako me pitate da li je Crna Gora ostvarila integracijske ambicije za 2011. godinu, odgovoriću ’Da'! Crna Gora je uspješna integraciona priča, a Vlada i dalje ostaje posvećena strateškim spoljno–političkim prioritetima.

Bliži se jun 2012. godine. Promišljeno biramo eksperte, snažimo svoje pregovaračke kapacitete i formiramo pregovarački tim, pripremamo pregovaračku platformu, kako bi spremno vodili pregovore o članstvu Crne Gore u EU.

Podjednako je važan i napredak Crne Gore na planu učlanjenja u Sjeverno-atlantski savez. Ispunjavanje kriterijuma i nastavak reformi bezbjednosnog sektora dovešće nas na korak od učlanjenja u bezbjednosnu familiju. Dobre vijesti i ohrabrenje za politiku otvorenih vrata očekujemo i od majskog Samita u Čikagu.

Učlanjenjem Crne Gore u Svjetsku trgovinsku organizaciju na najbolji način zaokružili smo aktivnost na integracionim procesima u godini za nama.

Poštovani predstavnici medija,

Na početku mandata Vlade, na čijem sam čelu, govorio sam o potrebi objedinjavanja svih potencijala kojima raspolažemo. Ulaganja u kulturu, nauku, podsjećanja na tradiciju su važni poslovi na planu utemeljivanja svake države. Zbog toga želim da se i ovom prilikom osvrnem na utvrđeni Predlog zakona o CANU-u. Rješenja iz Zakona predstavljaju odraz našeg nastojanja da pružimo dodatan podstrek daljem snaženju i udruživanju intelektualnog potencijala kojim raspolažemo u Crnoj Gori, na ovaj način jačajući identitetsku komponentu Akademije.

Značaj dinastije Petrović Njegoš u očuvanju kulturnog, istorijskog i državnog bića Crne Gore dobio je valorizaciju i kroz donošenje Zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Učinjeno je dosta, ali nam predstoji još mnogo posla. Želimo da kao društvo budemo bolji, da unapređujući naše znanje i stručnost postanemo konkurentni na svjetskom tržištu. Moramo ići naprijed. Zakoračili smo hrabro, svjesni naših potencijala koji svakim danom dobijaju na kvalitetu. Prepoznati smo kao odgovorno društvo i pouzdan partner koji brzo uči i valorizuje znanje. Preuzimamo vodeću ulogu u regionu kada su u pitanju integracije. I ne samo to, postali smo i formalno kopča politike proširenja EU i zemalja koje svoju budućnost vide u združenim evropskim strukturama.

Izazovi nastupajuće godine veliki su ne samo za Crnu Goru, već i za svijet u cjelini. Kako odgovoriti izazovima? Najbolji odgovor Crne Gore na izazove pred nama je vođenje odgovorne i mudre politike, koja nas je već učinila prepoznatljivim pozitivnim primjerom države koja nije dozvolila da postane ekonomski problem. Sami nalazimo rješenja, uvažavajući složena međunarodna kretanja. Kao odgovorna Vlada, nastavićemo da vučemo poteze obazrivo, promišljeno, na realnim i zdravim osnovama.
Stoga će naši ključni prioriteti u 2012. godini biti nastavak integracionih procesa s jedne i ulaganje napora u poboljšanje ekonomsko socijalne slike na drugoj strani. Pokretanje investicinog ciklusa, u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike i industrijske proizvodnje i politika zapošljavanja, posebno mladih, biće temeljne politike na tom planu, jer naši građani to prevashodno od nas očekuju.

Zahvaljujem na pažnji!

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?