Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Игор Лукшић одржао годишњу конференцију за медије

Објављено: 27.12.2011. 19:11 Аутор: Биро

Поштоване даме и господо,
Уважени представници медија,

Чини ми посебно задовољство што сам у прилици да на данашњој конференцији за медије изнесем своје виђење године. Године коју смо посветили јачању дијалога, превазилажењу подјела и обједињавању потенцијала. Чинили смо напоре у правцу остварења позитивних промјена. Доказали смо да црногорско друштво има и снаге и зрелости да одговори времену изазова у коме живимо.

Заједничким радом на испуњавању седам препорука, реализовали смо још један крупан задатак на нашем европском путу. Одлука о отварању преговора Црне Горе са ЕУ, јуна 2012. године, најбоља је потврда нашег напретка на плану демократизације и развоја друштва.

Током 2011. године, коју су карактерисала комплексна и непредвидива кретања на глобалној сцени, Влада се суочавала са низом крупних изазова. Овакви услови нам нису олакшали посао, али нас нису ни обесхрабрили.

На самом почетку 2011. године дочекао нас је изазов одговора на велике природне непогоде. Деценијама уназад незапамћене по свом обиму, поплаве су у овој години нанијеле значајну штету нашем становништву, на територији скоро цијеле Црне Горе.

Показали смо да смо ми, у Црној Гори, увијек једни уз друге, поготово онда када је најтеже, као и да је људска солидарност темељна одредница црногорског друштва. Црна Гора је у овим тренуцима показала снагу и кохезију и то је оно на шта сам највише поносан. Значајна морална, материјална и финансијска помоћ међународних партнера завређује посебну захвалност.

Доказали смо да сарадњом и активним односом свих сегмената друштва можемо постићи много у изградњи друштва које карактерише већи степен инклузивне демократије.

Унапријеђење комуникације и сарадње Владе и друштва у цјелини, поставио сам себи као задатак, вјерујући да само на тај начин можемо одговорити бројним изазовима.

Кроз динамичну комуникацију са младима, студентима, опозицијом, синдикатима, невладиним сектором, медијском заједницом и вјерским организацијама, унаприједили смо друштвени дијалог, учинили га интензивнијим и подигли његов квалитет. Настојали смо да одговоримо на сва питања и потребе грађана, у мјери у којој су нам могућности то дозвољавале. Значајни резултати на овом плану гарант су да ће комуникација грађана и државе и убудуће ићи узлазном путањом. Опредијељени да тако наставимо, немамо намјеру да застанемо са политичким иновацијама. Управо супротно, надаље ћемо радити на увођењу нових модела који ће проширити опсег укључености свих сфера друштва у доношење одлука.

Подсјећам Вас да сам, на самом почетку свог мандата, кроз „Дане консултација“, афирмисао дијалог и партнерство као основне смјернице у раду ове Владе.

Показало се да је овим приступом дат значајан допринос развоју партиципативне демократије у Црној Гори. Штавише, вјерујем да је највећи успјех актуелне Владе управо то што смо доказали да се, наизглед непремостиве, друштвене подјеле могу превазићи дијалогом и партнерством свих друштвених и политичких актера.

Политички договор око питања језика отворио је пут за усвајање Изборног закона и омогућио наставак нашег европског пута. Уз то и квалитетно спроведен попис показао је огроман потенцијал и зрелост нашег друштва. Партнерство са студентима у рјешавању њихових захтјева и недавно потписивање Споразума о политици зарада запослених у јавном сектору са представницима синдиката створили су амбијент пуног међусобног разумијевања. Показујемо како конструктивним дијалогом рјешавамо питања од суштинског значаја за стабилност црногорског друштва.

Промишљање и креирање политике у затвореним кабинетима и информисање грађана, као пасивних посматрача, о донесеним одлукама је прошлост. Та промјена није никаква специфичност Црне Горе – ријеч је глобалном процесу. Тај процес подразумијева нове улоге које треба да прихвате сви друштвени актери у демократијама широм свијета.

Креирање јавних политика подразумијева најмање три кључна принципа: солидарност, одговорност за сопствене одлуке и констуктивност.

Зато апелујем на све друштвене и политичке чиниоце у Црној Гори да буду солидарни, да активно и одговорно учествују у креирању јавних политика и своје захтјеве и незадовољство каналишу на конструктиван начин дајући свој допринос снажењу црногорског друштва.

Да ли имам конкретан приједлог? Да! Влада Црне Горе ће покренути интернет платформу „Глас грађана“, која ће омогућити директно учешће јавности у креирању Владиних политика.

Отворићемо посебан веб-сајт, путем којег ће сваки пунољетни држављанин Црне Горе или пунољетно лице које има пребивалиште у Црној Гори моћи да покрене електронску петицију, из било које области дјелокруга рада Владе.

Уколико петиција добије подршку 6.000 грађана, надлежна министарства биће дужна да је преточе у званичну иницијативу коју ће Влада разматрати и, уколико буде потребно, поднијети Скупштини на разматање.

Дакле, грађанима ће бити омогућено да на конструктиван начин изразе своје иницијативе и захтјеве и покрену друштвене промјене у било којој области јавног живота која је у надлежности Владе.

Живимо у времену великих изазова, али и великих могућности за позитивне промјене. Црна Гора је исувише мала да би себи дозволила луксуз расипања драгоцјених ресурса и друштвене енергије на бесмислене подјеле и неартикулисана незадовољства.

Зато позивам сваког појединца да активно и конструктивно учествује у најширим друштвеним процесима, кроз отворени дијалог и партнерство са Владом.

Предано спроводимо активности на плану борбе против корупције и организованог криминала, кроз измјене кривичног законодавства, реформу судства, државног тужилаштва и даљи рад на јачању функционалних капацитета безбједносних служби. Да смо на добром путу, поред препоруке Европске комисије, свједочи и нови извјештај Транспаренцy Интернатионал-а, којим се потврђује континуитет нашег напретка у овој години за још три мјеста.

Даљом имплементацијом активности на овом плану не само да осигуравамо институционални одговор на ове појаве, већ нашим грађанима обезбјеђујемо безбједно и квалитетно окружење за живот и рад. Опредијељеност овом циљу заједничка је како владајућој партији, тако опозицији, критичарима, невладином сектору, медијима, судијама, тужиоцима, полицајцима, наставницима, љекарима и свим грађанима Црне Горе.

Црногорску економију у години на измаку обиљежио је опоравак у скоро свим секторима, са растом БДП-а најмање на пројектованом нивоу од 2,5%.

Дозволите ми да подсјетим да смо наставили процес консолидације јавних финансија, обезбиједили средства за несметано финансирање потрошачких јединица и ојачали буџетску ликвидност. Спроведена фискална косолидација омогућила је смањење јавне потрошњу, са 47,2% БДП-а у 2010. години на 42,6% БДП-а у 2011. Упоредо са тим, биљежимо смањење буџетског дефицита са 3,9% БДП-а у прошлој, на око 3,3% БДП-а у овој години. Томе треба додати недавно усвојени буџет, као амбициозан план даљег прилагођавања, који нас сврстава у ријетке земље које су у оквирима критеријума из Мастрихта.

Годину на измаку обиљежиле су и мјере из Агенде структурних реформи у области здравства, образовања, науке, рада и социјалне заштите и пензијског система. Ове мјере захтијевају дугорочне напоре чији резултати нису одмах видљиви. Оне представљају својеврсну сигурност за квалитетно одрастање наше дјеце. Како снажна криза није заобишла ни Црну Гору, постављен је пред Владу тежак задатак. Наш одговор је био да обезбиједимо помоћ онима којима је била неопходна, уз истовремено стварање предуслова за осигурање унапређења тржишта рада и отварање нових радних мјеста.

Наставили смо да додатно унапређујемо пословни амбијент, смањујући баријере бизнису. Ово нам даје за право да чврсто вјерујемо да ћемо у наредној години осигурати још бољу позицију Црне Горе у Извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања. Поред тога, треба истаћи и бројна улагања у унапријеђење инфраструктуре у различитим крајевима Црне Горе.

Иако суочени са бројним изазовима, задржали смо конкурентан порески систем и нијесмо прибјегли мјерама повећавања стопа главних пореских облика. Кроз будући модел пословних зона у мање развијеним срединама, понудићемо нове олакшице за инвеститоре који буду покретали производне погоне.

Даме и господо,

Ако ме питате да ли је Црна Гора остварила интеграцијске амбиције за 2011. годину, одговорићу ’Да'! Црна Гора је успјешна интеграциона прича, а Влада и даље остаје посвећена стратешким спољно–политичким приоритетима.

Ближи се јун 2012. године. Промишљено бирамо експерте, снажимо своје преговарачке капацитете и формирамо преговарачки тим, припремамо преговарачку платформу, како би спремно водили преговоре о чланству Црне Горе у ЕУ.

Подједнако је важан и напредак Црне Горе на плану учлањења у Сјеверно-атлантски савез. Испуњавање критеријума и наставак реформи безбједносног сектора довешће нас на корак од учлањења у безбједносну фамилију. Добре вијести и охрабрење за политику отворених врата очекујемо и од мајског Самита у Чикагу.

Учлањењем Црне Горе у Свјетску трговинску организацију на најбољи начин заокружили смо активност на интеграционим процесима у години за нама.

Поштовани представници медија,

На почетку мандата Владе, на чијем сам челу, говорио сам о потреби обједињавања свих потенцијала којима располажемо. Улагања у културу, науку, подсјећања на традицију су важни послови на плану утемељивања сваке државе. Због тога желим да се и овом приликом осврнем на утврђени Предлог закона о ЦАНУ-у. Рјешења из Закона представљају одраз нашег настојања да пружимо додатан подстрек даљем снажењу и удруживању интелектуалног потенцијала којим располажемо у Црној Гори, на овај начин јачајући идентитетску компоненту Академије.

Значај династије Петровић Његош у очувању културног, историјског и државног бића Црне Горе добио је валоризацију и кроз доношење Закона о статусу потомака династије Петровић Његош.

Учињено је доста, али нам предстоји још много посла. Желимо да као друштво будемо бољи, да унапређујући наше знање и стручност постанемо конкурентни на свјетском тржишту. Морамо ићи напријед. Закорачили смо храбро, свјесни наших потенцијала који сваким даном добијају на квалитету. Препознати смо као одговорно друштво и поуздан партнер који брзо учи и валоризује знање. Преузимамо водећу улогу у региону када су у питању интеграције. И не само то, постали смо и формално копча политике проширења ЕУ и земаља које своју будућност виде у здруженим европским структурама.

Изазови наступајуће године велики су не само за Црну Гору, већ и за свијет у цјелини. Како одговорити изазовима? Најбољи одговор Црне Горе на изазове пред нама је вођење одговорне и мудре политике, која нас је већ учинила препознатљивим позитивним примјером државе која није дозволила да постане економски проблем. Сами налазимо рјешења, уважавајући сложена међународна кретања. Као одговорна Влада, наставићемо да вучемо потезе обазриво, промишљено, на реалним и здравим основама.
Стога ће наши кључни приоритети у 2012. години бити наставак интеграционих процеса с једне и улагање напора у побољшање економско социјалне слике на другој страни. Покретање инвестициног циклуса, у области туризма, пољопривреде, енергетике и индустријске производње и политика запошљавања, посебно младих, биће темељне политике на том плану, јер наши грађани то превасходно од нас очекују.

Захваљујем на пажњи!

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?