Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ozelenjavanje ekonomije značajno bi smanjilo energetsku potrošnju i emisije gasova sa efektom staklene bašte

Objavljeno: 01.06.2012. 23:45 Autor: Biro

Danas je održana 24. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, kojom je predsjedavala zamjenica predsjednika Savjeta i predstavnica NVO Expeditio Biljana Gligorić.

Na sjednici su razmatrani Nacrt stručnog dokumenta za izradu Platforme sa kojom će se Crna Gora predstaviti na Trećem svjetskom samitu o održivom razvoju (Konferencija UN-a o održivom razvoju – Rio+20) i Nacrt četvrtog godišnjeg izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije za održivi razvoj za period 1. januar - 31. decembar 2011. godine.

Savjet se upoznao sa sastavom Delegacije koja će predstavljati Crnu Goru na Samitu u Riju, a koju će predvoditi predsjednik Vlade Igor Lukšić. U Delegaciji će biti i ministar finansija Milorad Katnić, s obzirom da je jedna od ključnih tema Samita zelena ekonomija u kontekstu održivog razvoja i smanjenja siromaštva, što je i bila preporuka Sekretarijata Rio+20. U skladu sa zaključcima i preporukama sa prethodna dva Samita o uključivanju predstavnika nevladinog i privrednog sektora u nacionalne delegacije, Crnu Goru će u Riju predstavljati i predstavnik Privredne komore i tri nevladine organizacije koje se bave temama iz sva tri stuba održivog razvoja.

Savjet je ocijenio pozitivnim nacrt Analitičkog dokumenta o izazovima i mogućnostima za ozelenjavanje ekonomije Crne Gore, koji je baziran na analizi tri prioritetne oblasti: energetike, poljoprivrede i turizma, kao sektorima sa najvećim potencijalom za stvaranje novih zelenih poslova na bazi očuvanja prirodnog kapitala. S obzirom da će u Riju biti veliki broj ministara ekonomije i finansija, te predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, Savjet je dao preporuku da se na Samitu, uz taj dokument, međunarodnoj zajednici kao mogućim partnerima u sprovođenju strateških razvojnih projekata za ova tri sektora, predstave i što konkretniji projekti.

Savjet je prihvatio i izvještaj o Studiji „Ocjena potencijala Crne Gore za prelazak na zelenu ekonomiju: sektorske studije“, koju su izradili Programi Ujedinjenih nacija za razvoj i zaštitu životne sredine (UNDP, UNEP), a koju je članovima predstavio glavni koordinator sistema UN-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski. Studija pokazuje da bi mjere ozeljenjavanja ekonomije značajno smanjile energetsku potrošnju i emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i energetske troškove za analizirane sektore (energetika, saobraćaj i turizam) i podstakle nova zapošljavanja.

Razmatrajući Četvrti godišnji izvještaj o sprovođenju Nacionalne strategije održivog razvoja, Savjet je ocijenio da je metodologija izrade tog dokumenta veoma kvalitetna i dao Vladi preporuku da ga usvoji. Uz konstataciju da je nastavljen negativni trend uticaja ekonomske i finansijske krize na stepen sprovođenja mjera definisanih Akcionim planom Strategije za 2011-2012. godinu, Savjet je ocijenio da na sprovođenju Nacionalne strategije, kao krovnog razvojnog dokumenta, treba u budućem periodu intezivno raditi, sa naglaskom na jačanje opštih kapaciteta za održivi razvoj. Ocijenjeno je da prilikom revizije Strategije, koja će se raditi nakon Samita u Riju, treba uključiti nove razvojne koncepte kao što su efikasno korišćenje resursa, nisko-karbonski razvoj, zelena ekonomija, društvena odgovornost, održiva potrošnja i proizvodnja, te da veću pažnju treba posvetiti demografskim trendovima u Crnoj Gori kao preduslovu za uravnoteženi regionalni razvoj.

Savjet je ocijenio da treba intezivirati rad na edukaciji i podizanju svijesti o održivom razvoju kroz obuke, javne diskusije i kampanje kao i unapređenje obrazovanja za održivi razvoj.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?