Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Озелењавање економије значајно би смањило енергетску потрошњу и емисије гасова са ефектом стаклене баште

Објављено: 01.06.2012. 23:45 Аутор: Биро

Данас је одржана 24. сједница Националног савјета за одрживи развој, којом је предсједавала замјеница предсједника Савјета и представница НВО Еxпедитио Биљана Глигорић.

На сједници су разматрани Нацрт стручног документа за израду Платформе са којом ће се Црна Гора представити на Трећем свјетском самиту о одрживом развоју (Конференција УН-а о одрживом развоју – Рио+20) и Нацрт четвртог годишњег извјештаја о спровођењу Националне стратегије за одрживи развој за период 1. јануар - 31. децембар 2011. године.

Савјет се упознао са саставом Делегације која ће представљати Црну Гору на Самиту у Рију, а коју ће предводити предсједник Владе Игор Лукшић. У Делегацији ће бити и министар финансија Милорад Катнић, с обзиром да је једна од кључних тема Самита зелена економија у контексту одрживог развоја и смањења сиромаштва, што је и била препорука Секретаријата Рио+20. У складу са закључцима и препорукама са претходна два Самита о укључивању представника невладиног и привредног сектора у националне делегације, Црну Гору ће у Рију представљати и представник Привредне коморе и три невладине организације које се баве темама из сва три стуба одрживог развоја.

Савјет је оцијенио позитивним нацрт Аналитичког документа о изазовима и могућностима за озелењавање економије Црне Горе, који је базиран на анализи три приоритетне области: енергетике, пољопривреде и туризма, као секторима са највећим потенцијалом за стварање нових зелених послова на бази очувања природног капитала. С обзиром да ће у Рију бити велики број министара економије и финансија, те представника међународних финансијских институција, Савјет је дао препоруку да се на Самиту, уз тај документ, међународној заједници као могућим партнерима у спровођењу стратешких развојних пројеката за ова три сектора, представе и што конкретнији пројекти.

Савјет је прихватио и извјештај о Студији „Оцјена потенцијала Црне Горе за прелазак на зелену економију: секторске студије“, коју су израдили Програми Уједињених нација за развој и заштиту животне средине (УНДП, УНЕП), а коју је члановима представио главни координатор система УН-а у Црној Гори Растислав Врбенски. Студија показује да би мјере озељењавања економије значајно смањиле енергетску потрошњу и емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и енергетске трошкове за анализиране секторе (енергетика, саобраћај и туризам) и подстакле нова запошљавања.

Разматрајући Четврти годишњи извјештај о спровођењу Националне стратегије одрживог развоја, Савјет је оцијенио да је методологија израде тог документа веома квалитетна и дао Влади препоруку да га усвоји. Уз констатацију да је настављен негативни тренд утицаја економске и финансијске кризе на степен спровођења мјера дефинисаних Акционим планом Стратегије за 2011-2012. годину, Савјет је оцијенио да на спровођењу Националне стратегије, као кровног развојног документа, треба у будућем периоду интезивно радити, са нагласком на јачање општих капацитета за одрживи развој. Оцијењено је да приликом ревизије Стратегије, која ће се радити након Самита у Рију, треба укључити нове развојне концепте као што су ефикасно коришћење ресурса, ниско-карбонски развој, зелена економија, друштвена одговорност, одржива потрошња и производња, те да већу пажњу треба посветити демографским трендовима у Црној Гори као предуслову за уравнотежени регионални развој.

Савјет је оцијенио да треба интезивирати рад на едукацији и подизању свијести о одрживом развоју кроз обуке, јавне дискусије и кампање као и унапређење образовања за одрживи развој.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?