Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana prezentacija koncepta višenamjenskog centra MACCOC (Marina Abramović Community Center Obod Cetinje)

Objavljeno: 01.10.2012. 06:07 Autor: Biro
 
    
Transkript odgovora predsjednika Vlade Igora Lukšića na novinarsko pitanja povodom prezentacije koncepta višenamjenskog centra MACCOC možete preuzeti ovdje
  
Govor predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića povodom predstavljanja projekta Marina Abramović Community Center Obod Cetinje (MACCOC-a)
Cetinje, 30. septembar 2012. godine

Uvažene Ekselencije,

Poštovane dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je što sam danas ponovo u prilici da na Cetinju, zajedno sa vama, prisustvujem početku još jednog značajnog projekta. Projekta koji daje doprinos valorizaciji potencijala crnogorske Prijestonice. 

Odavno je Cetinje na mapi Evrope i svijeta. Kao stara prijestonica, kao kulturno središte, kao stjecište ljudi koji su, svojim stvaralaštvom, obilježili kako ovu sredinu, tako i druge kulturne centre po svim meridijanima. 

Svjesni značaja kulturnih i ekonomskih potencijala Prijestonice, a sa dugoročnom misijom njihove valorizacije, Vlada Crne Gore je, prije dvije godine, usvojila Program „Cetinje - grad kulture 2010-2015“. Program predstavlja osnovu za izgradnju i razvojne projekte, uključujući i sanaciju kulturnih dobara na teritoriji Prijestonice. Podsjetiću da čitav projekat zahtijeva 20 miliona eura i da je značajan dio projekata iz Programa već realizovan.

Osnivanje višenamjenskog centra Marina Abramović Community Center Obod Cetinje (MACCOC-a) prepoznali smo kao jednu od glavnih aktivnosti Programa „Cetinje - grad kulture 2010-2015“. MACCOC podrazumijeva objedinjavanje privrednih i kulturnih sadržaja Cetinja. 

Namjera je projekta da stvori sveprožimajući spoj kulture i privrede. Danas smo, više nego ikada ranije, svjesni da je kultura izuzetan pokretač privrednog napretka i plodno tle sa kojeg mogu krenuti brojne, kreativne ideje. Osmišljene tako da donesu materijalnu korist. 

Riječ je o dvosmjernom procesu. Privreda može i treba da pokreće kulturu i ulaže u njene potencijale. Crnogorsko društvo mora uvidjeti da kultura nije polje rezervisano samo za mali broj kreativaca koji stvaraju, već resurs otvoren za ulaganja i za nove, moderne inicijative. 

Nadam se da ćemo u našoj misiji uspjeti. Da će sinergija koju osjećam u učešću svih važnih promotera projekta privući investitore i da će, na taj način, MACCOC biti generator ekonomskog rasta ne samo na Cetinju, vec i Crnoj Gori. Ukoliko uspijemo, a kultura bude kritični resurs, tada smo objedinili materijalno i umjetničko i dobili dugoročno održiv razvojni koncept. 

Suštinski, konkretan cilj MACCOC, kao ekonomski održivog i dugoročno osmišljenog projekta, baziranog na modelu javno-privatnog partnerstva je obezbjeđivanje značajnog broja novih radnih mjesta za građane crnogorske Prijestonice. Ne samo u oblasti umjetnosti, nego i u okviru velikog broja privrednih sadržaja koji ga prate. Istaći ću tu, prije svega, tehnološki park, pogon za proizvodnju solarnih panela, plinsku stanicu, biznis inkubatore, klastere sitne proizvodnje, distributivni centar, sajamski prostor, hotel, šoping centar. Nadam se i filmski studio.

Uvjeren sam da će projekat MACCOC-a potvrditi mjesto Cetinja na međunarodnoj mapi kulturnih prijestonica. Promovisati ga kao grad sklada istorije i moderne. 

Tom nastojanju pomoći će nam Marina Abramović, svjetski priznata umjetnica i crnogorska državljanka, koja je svojom posvećenošću našoj zajedničkoj misiji započela odmrzavanje Oboda i u projekat unijela nemjerljivu vrijednost - svoje ime, kao prepoznatljivi svjetski brend. 

Rem Kulhas, čuveni arhitekta kome smo takođe, na našu čast, ovih dana domaćini, svojim inovativnim idejama i u svijetu priznatim umjetničkim identitetom daće pečat kompleksnom projektu MACCOC, čiji se master plan već nalazi u fazi izrade.

Projekat već nagovještava svoju suštinsku misiju za Cetinje i Crnu Goru, ali i značaj i karakter MACCOC-a kao budućeg centra privredne i kulturne interakcije. Sinergija svih crnogorskih potencijala je garant našeg uspješnog razvoja. Siguran put koji će crnogorski prostor obogatit i duhovno i materijalno, i ne samo prostor, nego i ljude. Nas koji smo životno i profesionalno vezani za Cetinje i Crnu Goru, sve one koji će, vođeni iskonskom željom da vide i saznaju, posjetiti ovaj prostor. 

Hvala!
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?