Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана презентација концепта вишенамјенског центра МАЦЦОЦ (Марина Абрамовић Цоммунитy Центер Обод Цетиње)

Објављено: 01.10.2012. 06:07 Аутор: Биро
 
    
Транскрипт одговора предсједника Владе Игора Лукшића на новинарско питања поводом презентације концепта вишенамјенског центра МАЦЦОЦ можете преузети овдје
  
Говор предсједника Владе Црне Горе Игора Лукшића поводом представљања пројекта Марина Абрамовић Цоммунитy Центер Обод Цетиње (МАЦЦОЦ-а)
Цетиње, 30. септембар 2012. године

Уважене Екселенције,

Поштоване даме и господо,

Задовољство ми је што сам данас поново у прилици да на Цетињу, заједно са вама, присуствујем почетку још једног значајног пројекта. Пројекта који даје допринос валоризацији потенцијала црногорске Пријестонице. 

Одавно је Цетиње на мапи Европе и свијета. Као стара пријестоница, као културно средиште, као стјециште људи који су, својим стваралаштвом, обиљежили како ову средину, тако и друге културне центре по свим меридијанима. 

Свјесни значаја културних и економских потенцијала Пријестонице, а са дугорочном мисијом њихове валоризације, Влада Црне Горе је, прије двије године, усвојила Програм „Цетиње - град културе 2010-2015“. Програм представља основу за изградњу и развојне пројекте, укључујући и санацију културних добара на територији Пријестонице. Подсјетићу да читав пројекат захтијева 20 милиона еура и да је значајан дио пројеката из Програма већ реализован.

Оснивање вишенамјенског центра Марина Абрамовић Цоммунитy Центер Обод Цетиње (МАЦЦОЦ-а) препознали смо као једну од главних активности Програма „Цетиње - град културе 2010-2015“. МАЦЦОЦ подразумијева обједињавање привредних и културних садржаја Цетиња. 

Намјера је пројекта да створи свепрожимајући спој културе и привреде. Данас смо, више него икада раније, свјесни да је култура изузетан покретач привредног напретка и плодно тле са којег могу кренути бројне, креативне идеје. Осмишљене тако да донесу материјалну корист. 

Ријеч је о двосмјерном процесу. Привреда може и треба да покреће културу и улаже у њене потенцијале. Црногорско друштво мора увидјети да култура није поље резервисано само за мали број креативаца који стварају, већ ресурс отворен за улагања и за нове, модерне иницијативе. 

Надам се да ћемо у нашој мисији успјети. Да ће синергија коју осјећам у учешћу свих важних промотера пројекта привући инвеститоре и да ће, на тај начин, МАЦЦОЦ бити генератор економског раста не само на Цетињу, вец и Црној Гори. Уколико успијемо, а култура буде критични ресурс, тада смо објединили материјално и умјетничко и добили дугорочно одржив развојни концепт. 

Суштински, конкретан циљ МАЦЦОЦ, као економски одрживог и дугорочно осмишљеног пројекта, базираног на моделу јавно-приватног партнерства је обезбјеђивање значајног броја нових радних мјеста за грађане црногорске Пријестонице. Не само у области умјетности, него и у оквиру великог броја привредних садржаја који га прате. Истаћи ћу ту, прије свега, технолошки парк, погон за производњу соларних панела, плинску станицу, бизнис инкубаторе, кластере ситне производње, дистрибутивни центар, сајамски простор, хотел, шопинг центар. Надам се и филмски студио.

Увјерен сам да ће пројекат МАЦЦОЦ-а потврдити мјесто Цетиња на међународној мапи културних пријестоница. Промовисати га као град склада историје и модерне. 

Том настојању помоћи ће нам Марина Абрамовић, свјетски призната умјетница и црногорска држављанка, која је својом посвећеношћу нашој заједничкој мисији започела одмрзавање Обода и у пројекат унијела немјерљиву вриједност - своје име, као препознатљиви свјетски бренд. 

Рем Кулхас, чувени архитекта коме смо такође, на нашу част, ових дана домаћини, својим иновативним идејама и у свијету признатим умјетничким идентитетом даће печат комплексном пројекту МАЦЦОЦ, чији се мастер план већ налази у фази израде.

Пројекат већ наговјештава своју суштинску мисију за Цетиње и Црну Гору, али и значај и карактер МАЦЦОЦ-а као будућег центра привредне и културне интеракције. Синергија свих црногорских потенцијала је гарант нашег успјешног развоја. Сигуран пут који ће црногорски простор обогатит и духовно и материјално, и не само простор, него и људе. Нас који смо животно и професионално везани за Цетиње и Црну Гору, све оне који ће, вођени исконском жељом да виде и сазнају, посјетити овај простор. 

Хвала!
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?