Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ankara: Crna Gora i Turska potpisale Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji

Objavljeno: 12.04.2013. 20:00 Autor: Ministarstvo nauke

Na poziv ministra nauke, tehnologije i industrije Republike Turske, gospodina Nihata Erguna, ministarka nauke Sanja Vlahović sa delegacijom, boravi danas, 12. Aprila, u Ankari.

Vlahović i Ergun ovom prilikom potpisali su Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma, Ministarstvo nauke Crne Gore i Naučno tehnološko istraživački savjet Republike Turske -TUBITAK, potpisali su Protokol o saradnji, koji će omogućiti ovim institucijama da se ispred svojih država brinu o adekvatnoj implementaciji potpisanog Sporazuma. TUBITAK je vodeća agencija u oblasti istraživanja u Turskoj i glavno savjetodavno, ali za brojne aspekte i operativno tijelo Ministarstva nauke, tehnologije i industrije republike Turske.

Ministarka Vlahović i ministar Ergun prilikom bilateralnog sastanka, koji je prethodio potpisivanju sporazuma, imali su priliku da razgovaraju o stanju u oblasti nauke u svojim zemljama, razmijene mišljenja o individualnim i zajednickim projektima i budućim planovima na ovom polju, te razmotre mogućnostima kojim bi sporazum dao maksimalne efekte.

Posebna pažnja posvećena je iskustvu Republike Turske u pogledu djelovanja naučno tehnoloskih parkova, koje je izuzetno, s obzirom na činjenicu da Turska ima 47. naučno-tehnoloških parkova, te je zajednički konstatovano da prenos turskog iskustva i dobre prakse u ovom pogledu predstavlja novo polje saradnje dvije zemlje.

“Odnosi između Crne Gore i Turske su dobri i kontinuirano se unapređuju. Dosadašnje prijateljske veze između naše dvije zemlje treba dalje razvijati, prije svega na institucionalnom nivou. Meni danas predstavlja posebno zadovoljstvo što će sklapanje ovog sporazuma dodatno doprinijeti jačanju odnosa Crne Gore i Turske, u ovom slučaju u oblasti naučne i tehnološke saradnje” - izjavio je nakon potpisivanja Sporazuma turski ministar Nihat Ergun.

Sporazum sa Turskom predstavlja još jedan značajan korak na putu jačanja naše međunarodne saradnje, koja je za oblast nauke posebno važna, ocijenila je ovom prilikom Vlahović. Ona je istakla da se Sporazumom između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske o naučnoj i tehnološkoj saradnji stvorio kvalitetan okvir za unapređivanje saradnje i proširenje naučnoistraživačkog okvira za naučnike i istraživače u Crnoj Gori. Crnogorskim istraživačima biće omogućen rad u istraživačkim centrima i institutima u Republici Turskoj, korišćenje savremenih laboratorija i tehnologija, razmjena znanja i iskustava kroz zajedničke istraživačke projekte, kao i mogućnost usavršavanja posdiplomaca i doktoranata angažovanih na projektima“ - zaključila je ministarka Vlahović.

Sporazumom se nudi podsticanje razvoja istraživačkih mreža, uspostavljanje i održavanje kontakata sa istraživačima iz Republike Turske, kao i uspostavljanje saradnje u cilju povećanja kompetitivnosti naših istraživača i ustanova u programima međunarodne saradnje. Posebno je značajan mehanizam usavršavanja mladih istraživača u inostranstvu, koji se ostvaruje u vidu mogućnosti da jedan dio istraživanja pri izradi magistarskih teza i doktorskih disertacija naši mladi istraživači realizuju u Turskoj, da objavljivljuju zajedničke naučne radove sa kolegama iz Turske na domaćim i inostranim konferencijama, odnosno u međunarodnim naučnim časopisima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?