Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Анкара: Црна Гора и Турска потписале Споразум о научно-технолошкој сарадњи

Објављено: 12.04.2013. 20:00 Аутор: Министарство науке

На позив министра науке, технологије и индустрије Републике Турске, господина Нихата Ергуна, министарка науке Сања Влаховић са делегацијом, борави данас, 12. Априла, у Анкари.

Влаховић и Ергун овом приликом потписали су Споразум о научној и технолошкој сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске.

Након церемоније потписивања Споразума, Министарство науке Црне Горе и Научно технолошко истраживачки савјет Републике Турске -ТУБИТАК, потписали су Протокол о сарадњи, који ће омогућити овим институцијама да се испред својих држава брину о адекватној имплементацији потписаног Споразума. ТУБИТАК је водећа агенција у области истраживања у Турској и главно савјетодавно, али за бројне аспекте и оперативно тијело Министарства науке, технологије и индустрије републике Турске.

Министарка Влаховић и министар Ергун приликом билатералног састанка, који је претходио потписивању споразума, имали су прилику да разговарају о стању у области науке у својим земљама, размијене мишљења о индивидуалним и заједницким пројектима и будућим плановима на овом пољу, те размотре могућностима којим би споразум дао максималне ефекте.

Посебна пажња посвећена је искуству Републике Турске у погледу дјеловања научно технолоских паркова, које је изузетно, с обзиром на чињеницу да Турска има 47. научно-технолошких паркова, те је заједнички констатовано да пренос турског искуства и добре праксе у овом погледу представља ново поље сарадње двије земље.

“Односи између Црне Горе и Турске су добри и континуирано се унапређују. Досадашње пријатељске везе између наше двије земље треба даље развијати, прије свега на институционалном нивоу. Мени данас представља посебно задовољство што ће склапање овог споразума додатно допринијети јачању односа Црне Горе и Турске, у овом случају у области научне и технолошке сарадње” - изјавио је након потписивања Споразума турски министар Нихат Ергун.

Споразум са Турском представља још један значајан корак на путу јачања наше међународне сарадње, која је за област науке посебно важна, оцијенила је овом приликом Влаховић. Она је истакла да се Споразумом између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске о научној и технолошкој сарадњи створио квалитетан оквир за унапређивање сарадње и проширење научноистраживачког оквира за научнике и истраживаче у Црној Гори. Црногорским истраживачима биће омогућен рад у истраживачким центрима и институтима у Републици Турској, коришћење савремених лабораторија и технологија, размјена знања и искустава кроз заједничке истраживачке пројекте, као и могућност усавршавања посдипломаца и доктораната ангажованих на пројектима“ - закључила је министарка Влаховић.

Споразумом се нуди подстицање развоја истраживачких мрежа, успостављање и одржавање контаката са истраживачима из Републике Турске, као и успостављање сарадње у циљу повећања компетитивности наших истраживача и установа у програмима међународне сарадње. Посебно је значајан механизам усавршавања младих истраживача у иностранству, који се остварује у виду могућности да један дио истраживања при изради магистарских теза и докторских дисертација наши млади истраживачи реализују у Турској, да објављивљују заједничке научне радове са колегама из Турске на домаћим и иностраним конференцијама, односно у међународним научним часописима.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?