Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Đukanović u posjeti Slovačkoj: Crna Gora ostvarila najveći napredak na putu ka EU i NATO u regionu - ohrabrenje za dalje reforme

Objavljeno: 18.04.2013. 18:53 Autor: Biro
 
Transkript izjave predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića nakon susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom možete preuzeti ovdje.
 
Transkript pitanja novinara i odgovori predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića i potpredsjednika Vlade Republike Slovačke Miroslava Lajčaka možete preuzeti ovdje.
 
Predsjednik Vlade Milo Đukanović sastao se sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim političkim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori i daljem toku integracija.

- Crna Gora je ostvarila najveći napredak na putu ka EU i NATO u regionu i mora nastaviti sa intezivnim reformama da to održi - kazao je slovački šef diplomatije, nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj.

- Slovačka i Crna Gora su prijateljske zemlje i naši odnosi su veoma dobri. Politički odnosi su na visokoj razini, međutim sa premijerom sam se saglasio da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje i s toga smo razgovarali o modelima intenziviranja ekonomskih odnosa - kazao je Lajčak.

U tom kontekstu ministar vanjskih poslova Slovačke iskazao je zadovoljstvo što je u okviru programa posjete predsjednika Vlade i sastanak sa privrednicima i najavio formiranje Mješovite komisije u oblasti ekonomije i naučno tehničke saradnje. Na sastanku je bilo riječi i o nastavku podrške Crnoj Gori u procesu integracije u EU i NATO.

Premijer Đukanović se zahvalio slovačkom šefu diplomatije na svemu što Slovačka čini kako bi podržala Crnu Goru.

- Mi vašu podršku smatramo dragocjenom, jer vjerujemo da je između stabilnosti regiona u kojem živimo i integracija znak jednakosti i vjerujemo da je Slovačka država to prepoznala u ranoj fazi i zato spada u red članica Evropske unije koje najpredanije podržavaju ulazak Crne Gore i ostalih zemalja regiona u EU - kazao je premijer.

Predsjednik Vlade ukazao je na značaj i ulogu slovačke diplomatije u procesu sticanja nezavisnosti Crne Gore, iskazujući poštovanje za svesrdnu podršku Slovačke našim reformskim procesima koji nas približavaju EU. U sledećim fazama naših bilateralnih odnosa akcenat mora biti stavljen na ekonomsku saradnju, ćemu će doprinijeti formiranje Mješovite komisije za naučnu i tehiničku saradnju. Ta komisija bi trebalo da se sastane na jesen i da bude praćena ekonomskim forumom - kazao je Đukanović.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o nedavno održanim predsjedničkim izborima ističući značaj poštovanja institucija. Ministar Lajčak kazao je da se upravo demokratski potencijal političara vidi u tome na koji način su spremni da poštuju te institicije.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?