Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Ђукановић у посјети Словачкој: Црна Гора остварила највећи напредак на путу ка ЕУ и НАТО у региону - охрабрење за даље реформе

Објављено: 18.04.2013. 18:53 Аутор: Биро
 
Транскрипт изјаве предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића након сусрета са потпредсједником Владе и министром вањских и европских послова Републике Словачке Мирославом Лајчаком можете преузети овдје.
 
Транскрипт питања новинара и одговори предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића и потпредсједника Владе Републике Словачке Мирослава Лајчака можете преузети овдје.
 
Предсједник Владе Мило Ђукановић састао се са словачким шефом дипломатије Мирославом Лајчаком, са којим је разговарао о актуелним политичким и економским приликама у Црној Гори и даљем току интеграција.

- Црна Гора је остварила највећи напредак на путу ка ЕУ и НАТО у региону и мора наставити са интезивним реформама да то одржи - казао је словачки шеф дипломатије, након разговора са премијером Милом Ђукановићем, који борави у званичној посјети Словачкој.

- Словачка и Црна Гора су пријатељске земље и наши односи су веома добри. Политички односи су на високој разини, међутим са премијером сам се сагласио да има простора за унапређење економске сарадње и с тога смо разговарали о моделима интензивирања економских односа - казао је Лајчак.

У том контексту министар вањских послова Словачке исказао је задовољство што је у оквиру програма посјете предсједника Владе и састанак са привредницима и најавио формирање Мјешовите комисије у области економије и научно техничке сарадње. На састанку је било ријечи и о наставку подршке Црној Гори у процесу интеграције у ЕУ и НАТО.

Премијер Ђукановић се захвалио словачком шефу дипломатије на свему што Словачка чини како би подржала Црну Гору.

- Ми вашу подршку сматрамо драгоцјеном, јер вјерујемо да је између стабилности региона у којем живимо и интеграција знак једнакости и вјерујемо да је Словачка држава то препознала у раној фази и зато спада у ред чланица Европске уније које најпреданије подржавају улазак Црне Горе и осталих земаља региона у ЕУ - казао је премијер.

Предсједник Владе указао је на значај и улогу словачке дипломатије у процесу стицања независности Црне Горе, исказујући поштовање за свесрдну подршку Словачке нашим реформским процесима који нас приближавају ЕУ. У следећим фазама наших билатералних односа акценат мора бити стављен на економску сарадњу, ћему ће допринијети формирање Мјешовите комисије за научну и техиничку сарадњу. Та комисија би требало да се састане на јесен и да буде праћена економским форумом - казао је Ђукановић.

Саговорници су размијенили мишљења и о недавно одржаним предсједничким изборима истичући значај поштовања институција. Министар Лајчак казао је да се управо демократски потенцијал политичара види у томе на који начин су спремни да поштују те инститиције.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?