Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Gvozdenović: Održivi turizam kao preduslov cjelokupnog ekonomskog razvoja

Objavljeno: 05.11.2013. 23:43 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, zajedno sa ambasadorom Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Ljubišom Stankovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predragom Jelušićem i direktorom Nacionalne turističke organizacije Sašom Radovićem, prisutvovao je svečanom otvaranju Međunarodne turističke berze (World Travel Market) u Londonu i na štandu Crne Gore održao niz sastanaka sa predstavnicima medija i turoperatora.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaTokom dana, ministar Gvozdenović se susreo sa generalnim sekretarom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaiem, sa kojim je podijelio zadovljstvo dosadašnjom saradnjom, uz iskazani interes i realna očekivanja da će u narednom periodu biti dodatno unaprijeđen kvalitet turističke ponude Crne Gore. U tom kontekstu, Gvozdenović je naglasio važnost regionalne saradnje za razvoj konkurentnosti, jer se samo kroz tu saradnju može uznapredovati u ponudi na Mediteranu.

Gospodin Rifai je istakao da će do 2030. godine Južna i Mediteranska Evropa nastaviti sa vodećom pozicijom po broju turističkih dolazaka, dok će Centralna i Istočna Evropa biti najbrže rastući evropski pod-regioni sa stopom rasta od 3%. Kad je u pitanju crnogorski turizam, on je naglasio značaj principa održivosti, imajuči u vidu značaj koji to pitanje ima za cjelokupan razvoj i ponovio da je Crna Gora, kao mala zemlja, odličan primjer uspješno postavljenog modela razvoja. "Impresioniran sam svime što ste postigli i veoma često koristim Crnu Goru kao primjer u svojim nastupima.“

Ministar Gvozdenović je ponovio da Vlada Crne Gore, kroz svoja strateška dokumenta, poklanja veliku pažnju upravo tom pitanju i istakao da su politike održivosti i prakse značajne za Crnu Goru, gdje se turizam bazira na raznovrsnim prirodnim specifičnostima, koje uveliko zavise od odnosa društva prema životnoj sredini.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistar Gvozdenović je održao sastanke i sa predstavnicima turoperatora Apollo iz Skandinavije, koji namjerava uvođenje novih linija prema Crnoj Gori, osvrnuvši se i na mogućnost zajedničkih promotivnih aktivnosti tokom sljedeće godine. On je takođe naglasio da je za početak 2014. godine u planu uvođenje letova Montenegro Airlinesa za London, dva puta nedeljno, što će pospješiti avio-konekciju sa tim sve više interesantnim i značajnim tržištem za crnogorsku turističku ponudu.
.
Tradicionalno, u okviru Sajma je održan i Ministarski samit u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), na kojem su učešće uzeli ministri turizma destinacija širom svijeta. Ovogodišnja tema samita je “Kako premostiti jaz između turizma i politike u avio saobraćaju”, sa fokusom na prekookeanske linije, sigurnosne procedure i vizni režim za vanevropske zemlje. „Turizam i vazdušni saobraćaj su povezane industrije i postoji rastuća potreba da se one postave kao strateški sektor koji govori jednim glasom na nacionalnom i međunarodnom nivou“ - jedan je od zaključaka samita.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistar Gvozdenović je na samitu naglasio značaj avio-povezanosti Crne Gore sa ostalim državama, naglašavajući da Vlada Crne Gore kontinuirano sprovodi aktivnosti u cilju privlačenja novih avio-prevoznika, što bi doprinijelo boljem pozicioniranju Crne Gore na turističkoj mapi.

Drugog dana sajma, Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) organizovao je koktel povodom 10 godina postojanja prestižne nagrade “Tourism for Tomorrow”. Štand Crne Gore bio je domaćin ovog prijema, kao laureat ovogodišnje nagrade za projekat “Vrhovi Balkana”, u kategoriji “održivog upravljanja destinacijom”. Prijemu su prisustvovali dobitnici nagrade ranijih godina, žiri za dodjelu nagrade i partneri WTTC-a. Tokom prijema lansirana je i nova “Tourism for Tommorow” animacija.

 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?