Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Гвозденовић: Одрживи туризам као предуслов цјелокупног економског развоја

Објављено: 05.11.2013. 23:43 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министар одрживог развоја и туризма, Бранимир Гвозденовић, заједно са амбасадором Црне Горе у Уједињеном Краљевству Љубишом Станковићем, државним секретаром у Министарству одрживог развоја и туризма Предрагом Јелушићем и директором Националне туристичке организације Сашом Радовићем, присутвовао је свечаном отварању Међународне туристичке берзе (Wорлд Травел Маркет) у Лондону и на штанду Црне Горе одржао низ састанака са представницима медија и туроператора.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaТоком дана, министар Гвозденовић се сусрео са генералним секретаром Свјетске туристичке организације (УНWТО) Талебом Рифаием, са којим је подијелио задовљство досадашњом сарадњом, уз исказани интерес и реална очекивања да ће у наредном периоду бити додатно унапријеђен квалитет туристичке понуде Црне Горе. У том контексту, Гвозденовић је нагласио важност регионалне сарадње за развој конкурентности, јер се само кроз ту сарадњу може узнапредовати у понуди на Медитерану.

Господин Рифаи је истакао да ће до 2030. године Јужна и Медитеранска Европа наставити са водећом позицијом по броју туристичких долазака, док ће Централна и Источна Европа бити најбрже растући европски под-региони са стопом раста од 3%. Кад је у питању црногорски туризам, он је нагласио значај принципа одрживости, имајучи у виду значај који то питање има за цјелокупан развој и поновио да је Црна Гора, као мала земља, одличан примјер успјешно постављеног модела развоја. "Импресиониран сам свиме што сте постигли и веома често користим Црну Гору као примјер у својим наступима.“

Министар Гвозденовић је поновио да Влада Црне Горе, кроз своја стратешка документа, поклања велику пажњу управо том питању и истакао да су политике одрживости и праксе значајне за Црну Гору, гдје се туризам базира на разноврсним природним специфичностима, које увелико зависе од односа друштва према животној средини.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaМинистар Гвозденовић је одржао састанке и са представницима туроператора Аполло из Скандинавије, који намјерава увођење нових линија према Црној Гори, осврнувши се и на могућност заједничких промотивних активности током сљедеће године. Он је такође нагласио да је за почетак 2014. године у плану увођење летова Монтенегро Аирлинеса за Лондон, два пута недељно, што ће поспјешити авио-конекцију са тим све више интересантним и значајним тржиштем за црногорску туристичку понуду.
.
Традиционално, у оквиру Сајма је одржан и Министарски самит у организацији Свјетске туристичке организације (УНWТО), на којем су учешће узели министри туризма дестинација широм свијета. Овогодишња тема самита је “Како премостити јаз између туризма и политике у авио саобраћају”, са фокусом на прекоокеанске линије, сигурносне процедуре и визни режим за ваневропске земље. „Туризам и ваздушни саобраћај су повезане индустрије и постоји растућа потреба да се оне поставе као стратешки сектор који говори једним гласом на националном и међународном нивоу“ - један је од закључака самита.

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaМинистар Гвозденовић је на самиту нагласио значај авио-повезаности Црне Горе са осталим државама, наглашавајући да Влада Црне Горе континуирано спроводи активности у циљу привлачења нових авио-превозника, што би допринијело бољем позиционирању Црне Горе на туристичкој мапи.

Другог дана сајма, Свјетски савјет за туризам и путовања (WТТЦ) организовао је коктел поводом 10 година постојања престижне награде “Тоурисм фор Томорроw”. Штанд Црне Горе био је домаћин овог пријема, као лауреат овогодишње награде за пројекат “Врхови Балкана”, у категорији “одрживог управљања дестинацијом”. Пријему су присуствовали добитници награде ранијих година, жири за додјелу награде и партнери WТТЦ-а. Током пријема лансирана је и нова “Тоурисм фор Томмороw” анимација.

 

Министарство одрживог развоја и туризма / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?