Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Lukšić - Vanizelos: U Crnoj Gori postoji izuzetna politička volja i spremnost da se reforme sprovedu u potpunosti

Objavljeno: 19.02.2014. 01:49 Autor: Biro

Transkript izjave potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Igora Lukšića nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Evangelosom Venizelosom možete preuzeti ovdje
  

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Grčke Evangelosa Venizelosa.

Potpredsjednik Vlade Grčke iskazao je uvjerenje, nakon današnjih sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima, da u Crnoj Gori postoji izuzetna politička volja i spremnost da se sve reforme sprovedu u potpunosti.

On je čestitao na naporima koje je Crna Gora napravila kako bi ostvarila napredak na svom evropskom putu, te ocijenio da su u prethodnom periodu napravljeni krupni pomaci, kada su u pitanju ustavne promjene, usvajanje zakona u oblasti unapređenja vladavine prava i dr. On je kazao da je potrebno ulaga tidalje napore kako bi se ovaj proces realizovao u skladu sa evropskim kriterijumima

Grčki šef diplomatije je saopštio da, imajući u vidu da je Grčka više od 60 godina članica NATO-a, Grčka snažno podržava evrotlantski put Crne Gore.

On je ocijenio kao veoma pozitivno iskustvo grčkih investitora u Crnoj Gori, te ohrabrio dalje grčke investicije u Crnu Goru.

Potpredsjednik Lukšić je posjetu potpredsjednika Grčke i šefa diplomatije ocijenio kao ohrabrenje evropskom putu Crne Gore, kako bi ova godina bila uspješna u nastavku integracionih procesa. On je čestitao Grčkoj predsjedavanje EU u prvoj polovini godine i temeljno definisanje prioriteta, te izrazio zadovoljstvo što proširenje EU ostaje na agendi aktuelnog predsjedništva EU, što kako je kazao, doprinosi snaženju evropske perspektive država Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Lukšić je informisao kolegu Vanizelosa o posvećenosti Crne Gore integracionim procesima i istakao poseban značaj dalje podrške Grčke evropskoj perspektivi Crne Gore. Pored političke podrške, za Crnu Goru, je od neprocjenjivog značaja stručna podrška Grčke, posebno u tehničkom dijelu pregovaračkog procesa u skladu sa Memorandumom o saradnji između Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Grčke o ubrzanju procesa evropske integracije Crne Gore, kazao je Lukšić.

U kontekstu evroatlantske integracije, takođe, informisao je sagovornika o crnogorskim dostignućima i naporima na putu ka NATO i zahvalio Grčkoj na podršci, posebno u oblasti odbrane, ali i značaju dalje podrške i afirmacije politike otvorenih vrata u susret NATO samitu.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru sagovornici su ocijenili da je saradnja dvije države na zavidnom nivou, a u kontekstu jačanja bilateralnih odnosa dogovoreno je zaključivanje više bilateralnih sporazuma, sa akcentom na podsticanje ekonomske saradnje.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
I EVROPSKIH INTEGRACIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?