Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Лукшић - Ванизелос: У Црној Гори постоји изузетна политичка воља и спремност да се реформе спроведу у потпуности

Објављено: 19.02.2014. 01:49 Аутор: Биро

Транскрипт изјаве потпредсједника Владе и министра вањских послова Игора Лукшића након састанка са министром вањских послова Републике Грчке Евангелосом Венизелосом можете преузети овдје
  

Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић примио је данас потпредсједника Владе и министра вањских послова Републике Грчке Евангелоса Венизелоса.

Потпредсједник Владе Грчке исказао је увјерење, након данашњих састанака са црногорским званичницима, да у Црној Гори постоји изузетна политичка воља и спремност да се све реформе спроведу у потпуности.

Он је честитао на напорима које је Црна Гора направила како би остварила напредак на свом европском путу, те оцијенио да су у претходном периоду направљени крупни помаци, када су у питању уставне промјене, усвајање закона у области унапређења владавине права и др. Он је казао да је потребно улага тидаље напоре како би се овај процес реализовао у складу са европским критеријумима

Грчки шеф дипломатије је саопштио да, имајући у виду да је Грчка више од 60 година чланица НАТО-а, Грчка снажно подржава евротлантски пут Црне Горе.

Он је оцијенио као веома позитивно искуство грчких инвеститора у Црној Гори, те охрабрио даље грчке инвестиције у Црну Гору.

Потпредсједник Лукшић је посјету потпредсједника Грчке и шефа дипломатије оцијенио као охрабрење европском путу Црне Горе, како би ова година била успјешна у наставку интеграционих процеса. Он је честитао Грчкој предсједавање ЕУ у првој половини године и темељно дефинисање приоритета, те изразио задовољство што проширење ЕУ остаје на агенди актуелног предсједништва ЕУ, што како је казао, доприноси снажењу европске перспективе држава Западног Балкана.

Потпредсједник Лукшић је информисао колегу Ванизелоса о посвећености Црне Горе интеграционим процесима и истакао посебан значај даље подршке Грчке европској перспективи Црне Горе. Поред политичке подршке, за Црну Гору, је од непроцјењивог значаја стручна подршка Грчке, посебно у техничком дијелу преговарачког процеса у складу са Меморандумом о сарадњи између Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе и Министарства вањских послова Грчке о убрзању процеса европске интеграције Црне Горе, казао је Лукшић.

У контексту евроатлантске интеграције, такође, информисао је саговорника о црногорским достигнућима и напорима на путу ка НАТО и захвалио Грчкој на подршци, посебно у области одбране, али и значају даље подршке и афирмације политике отворених врата у сусрет НАТО самиту.

У отвореном и пријатељском разговору саговорници су оцијенили да је сарадња двије државе на завидном нивоу, а у контексту јачања билатералних односа договорено је закључивање више билатералних споразума, са акцентом на подстицање економске сарадње.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА
И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?