Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Novih 1.4 miliona za 4 naučno-istraživačke ustanove u Crnoj Gori

Objavljeno: 05.04.2014. 18:00 Autor: Ministarstvo nauke / Biro za odnose sa javnošću
  
 
Prezentacija projektnog menadžera INVO projekta Saše Ivanovića: (PDF) ; (PPT)
  
 
BiroMinistarstvo nauke je danas, u subotu, 5. aprila, u press centru Vlade Crne Gore, organizovalo konferenciju za medije, povodom rezultata Konkursa za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja.

Na konferenciji su govorili mr Darko Petrušić, direktor INVO projekta i pomoćnik ministra nauke, dok je prezentaciju pristiglih prijava, rezultate eksterne evaluacije, kao i dalje korake na putu podizanja nivoa istraživanja u Crnoj Gori predstavio Saša Ivanović, projektni menadžer INVO projekta.

Konkurs za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja Ministarstvo nauke raspisalo je 18. oktobra 2013 i Konkurs je bio otvoren do 17. decembra 2013. Na Konkurs se prijavilo 29 institucija, 15 sa Univerziteta Crne Gore, 3 sa Univerziteta Mediteran, 3 sa Univerziteta Donja Gorica i 8 sa ostalih fakulteta i licenciranih naučno-istraživačkih ustanova. Nakon dvije faze eksterne evaluacije izabrana su 4 visoko preporučena projekta, koja će biti finansirana u naredne 3 godine i to:

1. Projekat CS-ICT, Elektotehničkog fakulteta, čiji je rukovodilac prof. dr Srđan Stanković
2. Projekat PRODE, Fakulteta za politehniku UDG, čiji je rukovodilac prof. dr Vladimir Mako,
3. Projekat LOVĆEN, Biotehničkog Fakulteta Univerziteta Crne Gore, čiji je rukovodilac dr Igor Pajović
4. Projekat SUST-MARINA, Fakulteta za pomorstvo Univerziteta Crne Gore, čiji je rukovodilac prof. dr Branislav Dragović

Nakon realizacije ovog Konkursa i potpisivanja ugovora sa 4 prvorangirane insitucije, Ministarstvo nauke će sredinom ove godine raspisati novi Konkurs za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja. Dugoročan cilj jeste da se kroz grantove naučno-istraživačkim institucijama u Crnoj Gori pomogne da podignu nivo svojih istraživanja i labaratorijske opreme, kako bi bile spremne da u budućnosti dobiju status Centra uspješnosti.
 
Ministarstvo nauke / Biro za odnose sa javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?