Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i EBRD o garanciji za kredit Crnogorskog elektroprenosnog sistema

Objavljeno: 23.04.2014. 19:02 Autor: Ministarstvo finansija/Biro za odnose sa javnošću
       

U Ministarstvu finansija danas je potpisan Ugovor o garanciji između Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 20 miliona eura. Ugovor je, ispred Vlade Crne Gore, potpisao ministar finansija dr Radoje Žugić, a ispred EBRD-a, viši savjetnik za energetiku u toj finansijskoj instituciji Ijan Braun.

Garancija se odnosi na Ugovor o kreditu između pomenute banke i Crnogorskog elektroprenosnog sistema u visini od 60 miliona eura (koji je potpisan maja 2013. godine), a za koji je je Zakonom o budžetu za 2014. godinu predviđena garancija.

Sredstva iz kreditnog aranžmana biće iskorišćena za finansiranje izgradnje i postavljanja 150 km dugačkog, visokonaponskog 400 KW kabla između Tivta i Pljevalja, kao i za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima, što je preduslov izgradnje podvodnog energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

Realizacijom tih aktivnosti biće značajno ojačana prenosna mreža u Crnoj Gori i pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, a takođe će se značajno umanjiti uticaj susjednih elektrosistema na naš sistem, u slučaju većih kvarova. Takođe, izgradnjom trafostanice u Lastvi riješiće se i izvjesne smetnje koje prenosni sistem ima na primorju, naročito u ljetnjoj sezoni.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Đulio Moreno, istakao je da je realizacija ovog projekta dokaz bliske saradnje Crne Gore i Italije i zahvalio se Ministarstvu finansija na značajnoj ulozi u pregovaračkom procesu i obezbjeđivaju finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

Ministar Žugić je istakao da je Vlada prilikom donošenja odluke o odobravanju garancije za kreditni aranžman sa EBRD-om uvažila, prije svega, razvojnu komponentu projekta, te da je generalno opredjeljenje Vlade izdavanje državnih garancija isključivo za kapitalne projekte, čija će realizacija doprinijeti dinamiziranju ekonomske aktivnosti.

 

Ministarstvo finansija/Biro za odnose sa javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?