Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор између Владе Црне Горе и ЕБРД о гаранцији за кредит Црногорског електропреносног система

       

У Министарству финансија данас је потписан Уговор о гаранцији између Владе Црне Горе и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у износу од 20 милиона еура. Уговор је, испред Владе Црне Горе, потписао министар финансија др Радоје Жугић, а испред ЕБРД-а, виши савјетник за енергетику у тој финансијској институцији Ијан Браун.

Гаранција се односи на Уговор о кредиту између поменуте банке и Црногорског електропреносног система у висини од 60 милиона еура (који је потписан маја 2013. године), а за који је је Законом о буџету за 2014. годину предвиђена гаранција.

Средства из кредитног аранжмана биће искоришћена за финансирање изградње и постављања 150 км дугачког, високонапонског 400 КW кабла између Тивта и Пљеваља, као и за изградњу трафостанице у Ластви Грбаљској и реконструкцију трафостанице у Пљевљима, што је предуслов изградње подводног енергетског кабла између Црне Горе и Италије.

Реализацијом тих активности биће значајно ојачана преносна мрежа у Црној Гори и поузданије напајање црногорског приморја, а такође ће се значајно умањити утицај сусједних електросистема на наш систем, у случају већих кварова. Такође, изградњом трафостанице у Ластви ријешиће се и извјесне сметње које преносни систем има на приморју, нарочито у љетњој сезони.

Шеф канцеларије ЕБРД-а у Црној Гори Ђулио Морено, истакао је да је реализација овог пројекта доказ блиске сарадње Црне Горе и Италије и захвалио се Министарству финансија на значајној улози у преговарачком процесу и обезбјеђивају финансијских средстава за реализацију пројекта.

Министар Жугић је истакао да је Влада приликом доношења одлуке о одобравању гаранције за кредитни аранжман са ЕБРД-ом уважила, прије свега, развојну компоненту пројекта, те да је генерално опредјељење Владе издавање државних гаранција искључиво за капиталне пројекте, чија ће реализација допринијети динамизирању економске активности.

 

Министарство финансија/Биро за односе са јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?