Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 01.08.2014. 01:03 Autor: Biro za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Predlog zakona o strancima, koji, osim uslova za ulazak, kretanje i boravak, reguliše i oblast rada i zapošljavanja stranaca, kao i prijavu i odjavu boravka stranaca. Novim zakonom stvaraju se pretpostavke za održivu strukturu upravljanja migracijama i reguliše odgovarajući status i prava stranaca u Crnoj Gori, čime se daje doprinos regionalnoj i ukupnoj stabilnosti, saglasno pravilima i standardima EU. U cilju smanjenja administrativnih barijera, kao jedna od najznačajnijih novina, Zakonom je predviđeno uvođenje jedinstvenog postupka izdavanja radne i boravišne dozvole za rad i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori.

Vlada je donijela Program uređenja prostora za 2014. godinu. Program sadrži procjenu potrebe izrade novih, odnosno izmjene i dopune postojećih planskih dokumenata i mjere od značaja za njihovu izradu i donošenje. Ovakav prilaz temelji se na potrebi da se koncept ekonomskog, a samim tim i prostornog razvoja postepeno mijenja i usaglašava sa novim, savremenim načinom uređenja prostora, prilagođenim razvojnim potrebama i interesima države. Ovo se, prije svega, odnosi na plansku dokumentaciju koja se radi za krupnu infrastrukturu, energetske objekte i područja posebne namjene, a saglasno Prostornom planu Crne Gore.

U sklopu reforme zdravstvenog sistema, Vlada je donijela Strategiju javno-privatnog partnerstva u zdravstvu Crne Gore i usvojila Akcioni plan za period 2014-2017. godine. Vlada je ocijenila da uključivanje privatnog sektora u dijelu rekonstrukcije i izgradnje zdravstvene infrastrukture, kliničkih i nezdravstvenih usluga otvara nove mogućnosti za obezbjeđenje optimalne dostupnosti zdravstvenih usluga cjelokupnom stanovništvu i podizanje kvaliteta usluga, uz optimizaciju troškova.

Vlada je donijela Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje osnovne i dopunske liste ljekova. Kod određivanja značaja pojedinog lijeka, sa aspekta javnog zdravlja, uzima se u obzir njegova važnost za sprovođenje prioritetnih zadataka iz Programa zdravstvene zaštite, ostvarivanje prioritetnih ciljeva u oblasti prevencije i liječenja bolesti, u skladu sa zakonom i strateškim dokumentima, kao i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i drugim značajnim dokumentima.

Vlada je, uz izuzeta mišljenja četiri ministra, usvojila Informaciju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekat „Upravljanja industrijskim otpadom i čišćenja u Crnoj Gori” i prihvatila Ugovor o kreditu u iznosu do 50 miliona eura, koji će se koristiti za finansiranje ovog projekta. Ugovorom je predviđeno da se kredit vraća u periodu od 27 godina, sa grejs periodom od 5 godina.

U postupku verifikacije zapisnika sa 77. sjednice, Vlada je, povodom Dopune Informacije o planu prioritetnog širenja mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore, donijela zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da sagleda mogućnost smještanja crnogorskog konzulata u Republici Srbiji u Vrbasu, umjesto u Sremskim Karlovcima.

Kroz verifikciju zapisnika, Vlada je prihvatila i određene izmjene kadrovskih rješenja sa sjednica od 17. i 24. jula 2014. godine, kojima je, pored ostalog, za vršioca dužnosti direktora Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu imenovala Draga Spajića.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?