Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 01.08.2014. 01:03 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Предлог закона о странцима, који, осим услова за улазак, кретање и боравак, регулише и област рада и запошљавања странаца, као и пријаву и одјаву боравка странаца. Новим законом стварају се претпоставке за одрживу структуру управљања миграцијама и регулише одговарајући статус и права странаца у Црној Гори, чиме се даје допринос регионалној и укупној стабилности, сагласно правилима и стандардима ЕУ. У циљу смањења административних баријера, као једна од најзначајнијих новина, Законом је предвиђено увођење јединственог поступка издавања радне и боравишне дозволе за рад и запошљавање странаца у Црној Гори.

Влада је донијела Програм уређења простора за 2014. годину. Програм садржи процјену потребе израде нових, односно измјене и допуне постојећих планских докумената и мјере од значаја за њихову израду и доношење. Овакав прилаз темељи се на потреби да се концепт економског, а самим тим и просторног развоја постепено мијења и усаглашава са новим, савременим начином уређења простора, прилагођеним развојним потребама и интересима државе. Ово се, прије свега, односи на планску документацију која се ради за крупну инфраструктуру, енергетске објекте и подручја посебне намјене, а сагласно Просторном плану Црне Горе.

У склопу реформе здравственог система, Влада је донијела Стратегију јавно-приватног партнерства у здравству Црне Горе и усвојила Акциони план за период 2014-2017. године. Влада је оцијенила да укључивање приватног сектора у дијелу реконструкције и изградње здравствене инфраструктуре, клиничких и нездравствених услуга отвара нове могућности за обезбјеђење оптималне доступности здравствених услуга цјелокупном становништву и подизање квалитета услуга, уз оптимизацију трошкова.

Влада је донијела Уредбу о критеријумима за утврђивање основне и допунске листе љекова. Код одређивања значаја појединог лијека, са аспекта јавног здравља, узима се у обзир његова важност за спровођење приоритетних задатака из Програма здравствене заштите, остваривање приоритетних циљева у области превенције и лијечења болести, у складу са законом и стратешким документима, као и смјерницама Свјетске здравствене организације и другим значајним документима.

Влада је, уз изузета мишљења четири министра, усвојила Информацију о резултатима преговора са Међународном банком за обнову и развој за пројекат „Управљања индустријским отпадом и чишћења у Црној Гори” и прихватила Уговор о кредиту у износу до 50 милиона еура, који ће се користити за финансирање овог пројекта. Уговором је предвиђено да се кредит враћа у периоду од 27 година, са грејс периодом од 5 година.

У поступку верификације записника са 77. сједнице, Влада је, поводом Допуне Информације о плану приоритетног ширења мреже дипломатско-конзуларних представништава Црне Горе, донијела закључак којим се задужује Министарство вањских послова и европских интеграција да сагледа могућност смјештања црногорског конзулата у Републици Србији у Врбасу, умјесто у Сремским Карловцима.

Кроз верификцију записника, Влада је прихватила и одређене измјене кадровских рјешења са сједница од 17. и 24. јула 2014. године, којима је, поред осталог, за вршиоца дужности директора Завода за социјалну и дјечју заштиту именовала Драга Спајића.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?