Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Danilovgradu postavljen kamen temeljac Kuće meda

Objavljeno: 14.08.2014. 21:27 Autor: MPRR

MPRR MPRR

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović postavio je danas u selu Grbe, opština Danilovgrad, kamen temeljac "Kuće meda". "Kuća meda" omogućiće crnogorskim pčelarima dalje unaprjeđenje proizvodnje meda i pčelinjih proizvoda, stvoriti uslove za otkup, jedinstveno pakovanje i brendiranje crnogorskog meda. Realizacija jednog od najznačajnijih projekata Ministarstva poljoprivrede, na organizovan način okupiće, za sada, 2.300 porodica koje se u Crnoj Gori bave proizvodnjom meda.

Podržavajući sektor pčelarstva, ne samo da podstičemo marljive pčelare da rade više i zarađuju više, nego i vraćamo naš civilizacijski dug prema pčelama, bez kojih bi morali izdvojiti značajna sredstva za troškove oprašivanja. Za razliku od brojnih zemalja koje se suočavaju sa značajnim smanjenjem broja pčela, pa čak i njihovim potpunim nestankom, Crna Gora je tokom poslednje dvije godine ne samo očuvala, već i povećala broj pčelinjih društava“, rekao je ministar Ivanović, prilikom postavljanja kamena temeljca.

Izgradnja objekta finansira se sredstvima Kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore. Ugovor o projektovanju i izgradnji, nakon sprovedenog tendera, potpisan je sa konzorcijumom koji čine tri firme iz Podgorice: Ing-invest, Geoprojekt i Lars fire, i Primavera iz Herceg-Novog. Ugovorena vrijednost projekta iznosi 497.000 €. Lokaciju za izgradnju „Kuće meda“, površine 1.162m² donirala je Opština Danilovgrad.

Ministar Ivanović je podsjetio da je planiran objekat bruto površine 625m2. U prizemlju su pre-dviđena tri proizvodna pogona sa pratećim skladišnim i prodajnim prostorom za: (i) sterilizaciju i preradu voska; (ii) otkup, prihvat i pakovanje meda, i (iii) invertovanje šećera i proizvodnju pogača. Na spratu su planirane kancelarije Saveza pčelara i multi-funkcionalna sala kapaciteta 100 mjesta.

On je kazao da Ministarstvo projekat realizuje na već prepoznatljiv način - sa partnerima. Ovog puta, to su opština Danilovgrad, Direkcija za javne radove i Savez pčelara Crne Gore. „Zajedno smo počeli projekat, zajedno ćemo ga i završiti. Do danas, završena je izrada i revizija Glavnog projekta, dobijena građevinska dozvola i započeti pripremni radovi na raščišćavanju lokacije i iskopima za temeljnu konstrukciju. Planirani rok završetka izgradnje objekta je kraj tekuće godine“, rekao je Ministar.

Osim aktivnosti na projektu Kuća meda, Ivanović je kazao da Ministarstvo poljoprivrede radi i na jačanju znanja pčelara, kroz seminare, predavanja i obuku. Kao praktičan doprinos transferu znanja, naveo je organizovanu posjetu Institutu za med Bavarske. „Naime, 50-ak naših pčelara, za nekoliko dana kreću u višednevnu posjetu Bavarskoj. To je jedan od efekata sporazuma koji smo potpisali sa ministarstvom ove Njemačke pokrajine. Uvjeren sam da će se pčelari vratiti sa idejama kako da razviju nove proizvode na bazi meda“, rekao je ministar Ivanović.

Ministar je saopštio i da je objavljen javni konkurs za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta projekta “Kuća meda”. „No, ne smijemo se zadovoljiti postignutim, već nastaviti da idemo naprijed - korak po korak. Na tom putu, nek nas vodi Maorska mudrost: okrenite se prema suncu i sjenke će pasti iza vas“, poručio je Ministar.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Radule Miljanić ocijenio je da početkom gradnje Kuće meda, san crnogorskih pčelara postaje java. „Ovo je istorijski dan za crnogorske pčelare. Počinje gradnja centra koji će svim pčelarima biti na usluzi, koji će omogućiti jeftiniju proizvodnju i njeno dalje unapređenje“, rekao je Miljanić i dodao da se to postiglo zahvaljujući Ministarstvu i ministru Ivanoviću. On je kazao i da bi projekat "Kuće meda" mogao da posluži ostalim sektorima poljoprivrede kao primjer kako se organizovano ide naprijed.

Zadovoljstvo početkom gradnje objekta izrazio je i vršilac dužnosti predsjednika opštine Danilovgrad Zoran Bošković. On je rekao da je ovaj projekat još jedan pokazatelj da Opština Danilovgrad ima povoljan investicioni ambijent, te da će se sa razvojim projektima nastaviti.

Dobra saradnja Opštine Danilovgrad i Ministarstva poljoprivrede još jednom je istaknuta i na sastanku ministra Ivanovića, sa saradnicima, i predstavnika lokalne samouprave koji je održan u zgradi Opštine, neposredno prije postavljanja kamena temeljca za Kuću meda. Na sastanku su istaknuti brojni zajednički projekti na kojima se do sada radilo, i razmatrana mogućnost pokretanja novih projekata, prije svega namijenjenih poboljšanju infrastrukture u ruralnim područjima i razvoju poljoprivredne proizvodnje na području ove opštine.

Postavljanju kamena temeljca za Kuću meda prisustvovala je i ambasador Poljske u Crnoj Gori Gražina Sikorska, koja je izrazila oduševljenje realizacijom velikog projekta i samom idejom unapređenje proizvodnje meda u Crnoj Gori. Gospođa Sikorska je podsjetila da je Ambasada Poljske podržala projekat u okviru škole u Plavu, s ciljem da djecu nauče kako se pravi med. „Projekat je važan i sa aspekta osiguranja proizvodnje meda, a to se može postići samo ako se održi ili uveća broj pčela. Održavanje broja pčela postao je evropski problem“, kazala je Ambasador.


Video: Postavljanje kamena temeljca za Kuću meda - kadrovi

Video: Izjava Gražine Sikorske, amabasadorke Poljske u Crnoj Gori

Video: Pitanja novinara i odgovori ministra Ivanovića


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?