Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Даниловграду постављен камен темељац Куће меда

Објављено: 14.08.2014. 21:27 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић поставио је данас у селу Грбе, општина Даниловград, камен темељац "Куће меда". "Кућа меда" омогућиће црногорским пчеларима даље унапрјеђење производње меда и пчелињих производа, створити услове за откуп, јединствено паковање и брендирање црногорског меда. Реализација једног од најзначајнијих пројеката Министарства пољопривреде, на организован начин окупиће, за сада, 2.300 породица које се у Црној Гори баве производњом меда.

Подржавајући сектор пчеларства, не само да подстичемо марљиве пчеларе да раде више и зарађују више, него и враћамо наш цивилизацијски дуг према пчелама, без којих би морали издвојити значајна средства за трошкове опрашивања. За разлику од бројних земаља које се суочавају са значајним смањењем броја пчела, па чак и њиховим потпуним нестанком, Црна Гора је током последње двије године не само очувала, већ и повећала број пчелињих друштава“, рекао је министар Ивановић, приликом постављања камена темељца.

Изградња објекта финансира се средствима Капиталног буџета Владе Црне Горе. Уговор о пројектовању и изградњи, након спроведеног тендера, потписан је са конзорцијумом који чине три фирме из Подгорице: Инг-инвест, Геопројект и Ларс фире, и Примавера из Херцег-Новог. Уговорена вриједност пројекта износи 497.000 €. Локацију за изградњу „Куће меда“, површине 1.162м² донирала је Општина Даниловград.

Министар Ивановић је подсјетио да је планиран објекат бруто површине 625м2. У приземљу су пре-двиђена три производна погона са пратећим складишним и продајним простором за: (и) стерилизацију и прераду воска; (ии) откуп, прихват и паковање меда, и (иии) инвертовање шећера и производњу погача. На спрату су планиране канцеларије Савеза пчелара и мулти-функционална сала капацитета 100 мјеста.

Он је казао да Министарство пројекат реализује на већ препознатљив начин - са партнерима. Овог пута, то су општина Даниловград, Дирекција за јавне радове и Савез пчелара Црне Горе. „Заједно смо почели пројекат, заједно ћемо га и завршити. До данас, завршена је израда и ревизија Главног пројекта, добијена грађевинска дозвола и започети припремни радови на рашчишћавању локације и ископима за темељну конструкцију. Планирани рок завршетка изградње објекта је крај текуће године“, рекао је Министар.

Осим активности на пројекту Кућа меда, Ивановић је казао да Министарство пољопривреде ради и на јачању знања пчелара, кроз семинаре, предавања и обуку. Као практичан допринос трансферу знања, навео је организовану посјету Институту за мед Баварске. „Наиме, 50-ак наших пчелара, за неколико дана крећу у вишедневну посјету Баварској. То је један од ефеката споразума који смо потписали са министарством ове Њемачке покрајине. Увјерен сам да ће се пчелари вратити са идејама како да развију нове производе на бази меда“, рекао је министар Ивановић.

Министар је саопштио и да је објављен јавни конкурс за израду идејног рјешења визуелног идентитета пројекта “Кућа меда”. „Но, не смијемо се задовољити постигнутим, већ наставити да идемо напријед - корак по корак. На том путу, нек нас води Маорска мудрост: окрените се према сунцу и сјенке ће пасти иза вас“, поручио је Министар.

Предсједник Савеза пчеларских организација Радуле Миљанић оцијенио је да почетком градње Куће меда, сан црногорских пчелара постаје јава. „Ово је историјски дан за црногорске пчеларе. Почиње градња центра који ће свим пчеларима бити на услузи, који ће омогућити јефтинију производњу и њено даље унапређење“, рекао је Миљанић и додао да се то постигло захваљујући Министарству и министру Ивановићу. Он је казао и да би пројекат "Куће меда" могао да послужи осталим секторима пољопривреде као примјер како се организовано иде напријед.

Задовољство почетком градње објекта изразио је и вршилац дужности предсједника општине Даниловград Зоран Бошковић. Он је рекао да је овај пројекат још један показатељ да Општина Даниловград има повољан инвестициони амбијент, те да ће се са развојим пројектима наставити.

Добра сарадња Општине Даниловград и Министарства пољопривреде још једном је истакнута и на састанку министра Ивановића, са сарадницима, и представника локалне самоуправе који је одржан у згради Општине, непосредно прије постављања камена темељца за Кућу меда. На састанку су истакнути бројни заједнички пројекти на којима се до сада радило, и разматрана могућност покретања нових пројеката, прије свега намијењених побољшању инфраструктуре у руралним подручјима и развоју пољопривредне производње на подручју ове општине.

Постављању камена темељца за Кућу меда присуствовала је и амбасадор Пољске у Црној Гори Гражина Сикорска, која је изразила одушевљење реализацијом великог пројекта и самом идејом унапређење производње меда у Црној Гори. Госпођа Сикорска је подсјетила да је Амбасада Пољске подржала пројекат у оквиру школе у Плаву, с циљем да дјецу науче како се прави мед. „Пројекат је важан и са аспекта осигурања производње меда, а то се може постићи само ако се одржи или увећа број пчела. Одржавање броја пчела постао је европски проблем“, казала је Амбасадор.


Видео: Постављање камена темељца за Кућу меда - кадрови

Видео: Изјава Гражине Сикорске, амабасадорке Пољске у Црној Гори

Видео: Питања новинара и одговори министра Ивановића


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?