Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Radunović: Zdravlje u središtu koncepta održivog razvoja

Objavljeno: 16.09.2014. 22:43 Autor: Ministarstvo zdravlja / Biro za odnose s javnošću
Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović, učestvuje na 64. Regionalnom komitetu Svjetske zdravstvene organizacije, koji se od 15. do 18. septembra održava u Kopenhagenu. 

Nakon razmatranja Izvještaja o radu Regionalne kancelarije za Evropu, predmet diskusije bili su implementacija nove zdravstvene politike za Evropu „Zdravlje 2020”, aktivnosti na kontroli HIV / AIDS epidemije, smanjivanje upotrebe alkohola, prevencije povreda, kao i aktivnosti na promociji zdravlja u svim fazama života. Potencirajući značaj kapaciteta za pripremljenost, nadzor i odgovor na vanredne situacije, posebna pažnja je posvećena napretku u kontroli antimikrobne rezistencije. Jedna od centralnih tema zasijedanja bilo je i pitanje procesa reforme SZO i njegove implikacije na funkcionisanje Regionalne kancelarije za Evropu. 

Tokom zasijedanja Regionalnog komiteta potenciran je značaj ulaganja u razvoj djece, a predstavljene su i Evropska strategija za djecu i mlade i Akcioni plan za prevenciju zlostavljanja djece. 

Govoreći na temu zdravlja i održivog razvoja, ministar Radunović je istakao potrebu daljeg unapređivanja zdravlja kroz promociju proaktivne intersektorske saradnje u praksi u odnosu na socijalne determinante zdravlja i smanjivanje nejednakosti u zdravlju. 

„Politika “Zdravlje 2020” doprinijela je nama u Crnoj Gori da izgradimo zajedničku agendu sa drugim sektorima, pri čemu je zdravlje pozicionirano u središtu šireg koncepta održivog razvoja. Mi smo u Crnoj Gori snažno posvećeni unapređenju zdravlja, koje je cilj nacionalnih prioriteta održivog razvoja. Uz podršku Regionalne kancelarije za Evropu, razvijamo Nacionalnu strategiju održivog razvoja, u kojoj će zdravlje biti tretirano kao posebno poglavlje sa posebnim ciljevima” - ocijenio je Radunović i dodao da će zdravlje i determinante zdravlja biti integrisani u sve sektorske politike u okviru Nacionalne strategije za odžrivi razvoj, koja će zacrtati put pametnog, održivog i inkluzivnog rasta u Crnoj Gori. 

Ministar Radunović izrazio je zahvalnost Regionalnoj direktorki SZO za Evropu dr Žužani Jakab za vizionarsko liderstvo i snažno usmjeravanje u svim dosadašnjim aktivnostima, i dodao da Crna Gora očekuje nastavak ekspertske i političke podrške SZO u cilju daljeg razvijanja kapaciteta potrebnih za efektivno upravljanje u zdravlje. 

Na 64. Regionalnom Komitetu Svjetske zdravstvene organizacije učestvovali su ministri i visoki predstavnici 53 države članice Evropskog regiona, partnerske organizacije i predstavnici nevladionog sektora. Regionalni Komitet imenovao je ponovo Žužanu Jakap za Regionalnog direktora SZO za Evropu, na period od pet godina. 

Na marginama Regionalnog komiteta ministar Radunović je učestvovao na više ministarskih panela, koji su tematski bili posvećeni pitanjima migranata i zdravlja, radu zdravstvene mreže zemalja Jugoistočne Evrope i implementaciji Programa malih zemalja. 

U delegaciji su, pored ministra Radunovića, učestvovali i šef kabineta ministra Dražen Ljumović i šefica Kancelarije SZO za Crnu Goru Mina Brajović.

Ministarstvo zdravlja / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?