Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић: Здравље у средишту концепта одрживог развоја

Делегација Црне Горе, коју предводи министар здравља проф. др Миодраг Радуновић, учествује на 64. Регионалном комитету Свјетске здравствене организације, који се од 15. до 18. септембра одржава у Копенхагену. 

Након разматрања Извјештаја о раду Регионалне канцеларије за Европу, предмет дискусије били су имплементација нове здравствене политике за Европу „Здравље 2020”, активности на контроли ХИВ / АИДС епидемије, смањивање употребе алкохола, превенције повреда, као и активности на промоцији здравља у свим фазама живота. Потенцирајући значај капацитета за припремљеност, надзор и одговор на ванредне ситуације, посебна пажња је посвећена напретку у контроли антимикробне резистенције. Једна од централних тема засиједања било је и питање процеса реформе СЗО и његове импликације на функционисање Регионалне канцеларије за Европу. 

Током засиједања Регионалног комитета потенциран је значај улагања у развој дјеце, а представљене су и Европска стратегија за дјецу и младе и Акциони план за превенцију злостављања дјеце. 

Говорећи на тему здравља и одрживог развоја, министар Радуновић је истакао потребу даљег унапређивања здравља кроз промоцију проактивне интерсекторске сарадње у пракси у односу на социјалне детерминанте здравља и смањивање неједнакости у здрављу. 

„Политика “Здравље 2020” допринијела је нама у Црној Гори да изградимо заједничку агенду са другим секторима, при чему је здравље позиционирано у средишту ширег концепта одрживог развоја. Ми смо у Црној Гори снажно посвећени унапређењу здравља, које је циљ националних приоритета одрживог развоја. Уз подршку Регионалне канцеларије за Европу, развијамо Националну стратегију одрживог развоја, у којој ће здравље бити третирано као посебно поглавље са посебним циљевима” - оцијенио је Радуновић и додао да ће здравље и детерминанте здравља бити интегрисани у све секторске политике у оквиру Националне стратегије за оџриви развој, која ће зацртати пут паметног, одрживог и инклузивног раста у Црној Гори. 

Министар Радуновић изразио је захвалност Регионалној директорки СЗО за Европу др Жужани Јакаб за визионарско лидерство и снажно усмјеравање у свим досадашњим активностима, и додао да Црна Гора очекује наставак експертске и политичке подршке СЗО у циљу даљег развијања капацитета потребних за ефективно управљање у здравље. 

На 64. Регионалном Комитету Свјетске здравствене организације учествовали су министри и високи представници 53 државе чланице Европског региона, партнерске организације и представници невладионог сектора. Регионални Комитет именовао је поново Жужану Јакап за Регионалног директора СЗО за Европу, на период од пет година. 

На маргинама Регионалног комитета министар Радуновић је учествовао на више министарских панела, који су тематски били посвећени питањима миграната и здравља, раду здравствене мреже земаља Југоисточне Европе и имплементацији Програма малих земаља. 

У делегацији су, поред министра Радуновића, учествовали и шеф кабинета министра Дражен Љумовић и шефица Канцеларије СЗО за Црну Гору Мина Брајовић.

Министарство здравља / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?