Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 30.10.2014. 23:00 Autor: Biro za odnose s javnošću

Sjednica Vlade Crne Gore - kadrovi

U okviru redovnog informisanja o dinamici procesa evropske integracije, Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, usvojila je Treći kvartalni Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2014-2018. U Izvještaju je prikazan presjek stanja u realizaciji obaveza koje su predviđene Programom, po poglavljima i po resorima, ukupno za prva tri kvartala 2014. godine i posebno za treći kvartal.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o odredjivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika. Razlog za donošenje Odluke je da se na ovaj način preciznije prilagodimo i uskladimo sa međunarodno važećim dokumentom Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine. Ovom odlukom iz blokova koji su obilježeni za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika izuzet je dio površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen navedenim Protokolom, a koji se nalazi u području privremene jurisdikcije. Imajući u vidu da je hrvatska strana početkom aprila ove godine u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje smatramo spornim (površine oko 1800 km2) i koje je označila kao svoj epikontinentalni pojas, te da dvije države nisu razgovarale o njegovom razgraničenju, kao i da sporni hrvatski tender još uvijek nije povučen iako smo mi to zahtijevali, donošenjem ovakve Odluke Crna Gora štiti svoje interese u morskom području.

U skladu sa ustavnim opredjeljenjem Crne Gore da svim građanima garantuje ostvarivanje svih prava i sloboda, Vlada je na današnjoj sjednici preporučila svim ministarstvima da odrede predstavnike u Povorci ponosa koja će se održati 2. novembra 2014. godine i da time pokažu jasnu podršku Vlade svakome da slobodno izrazi stav.

Vlada je danas razmotrila i usvojila Informaciju o epidemiji ebole. Tim povodom, Vlada je konstatovala da su institucionalni, stručni i materijalno-tehnički kapaciteti zdravstvenog sistema blagovremeno i kvalitetno pripremljeni za efikasno djelovanje u slučaju eventualne pojave ebole u Crnoj Gori. Ministarstvo zdravlja je zaduženo da nastavi kontinuirano da prati epidemiološku situaciju, kao i da preduzima adekvatne mjere i o tome, periodično, izvještava Vladu.

U cilju prevazilaženja nesklada između raspoloživih i traženih zanimanja na domaćem tržištu radne snage, Vlada je donijela Odluku o utvđivanju broja radnih dozvola za strance za 2015. godinu. Odlukom je utvrđen ukupan broj od 23.400 radnih dozvola za strance. Od ovog broja izdvojeno je 2.000 radnih dozvola, koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na zahtjev Zavoda za zapošljavanje, može dodatno rasporediti za određenu namjenu, u skladu sa potrebama tržišta rada, kao i kvota od 3.000 dozvola za realizaciju razvojnih projekata Vlade.

Vlada je usvojila i Informaciju o pojavi bolesti plavog jezika na teritoriji Crne Gore i zadužila Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da sprovede sve nepohodne aktivnosti u cilju praćenja pojave, spriječavanja širenja i iskorijenjavanja ove bolesti koja predstavlja ozbiljnu opasnost za stočni fond.

Pored ostalog, Vlada je donijela i Uredbu o sadržini plana mjera za obezbjeđenje integriteta javnih elektronskih komunikacionih mreža i korišćenje elektronskih komunikacionih usluga u vanrednim situacijama i Odluku o korišćenju prava prvenstva komunikacija za vrijeme trajanja vanrednih situacija.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?