Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 30.10.2014. 23:00 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Сједница Владе Црне Горе - кадрови

У оквиру редовног информисања о динамици процеса европске интеграције, Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао потпредсједник Душко Марковић, усвојила је Трећи квартални Извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2014-2018. У Извјештају је приказан пресјек стања у реализацији обавеза које су предвиђене Програмом, по поглављима и по ресорима, укупно за прва три квартала 2014. године и посебно за трећи квартал.

Влада је на данашњој сједници донијела Одлуку о измјени Одлуке о одредјивању блокова за истраживање и производњу угљоводоника. Разлог за доношење Одлуке је да се на овај начин прецизније прилагодимо и ускладимо са међународно важећим документом Протоколом о привременом режиму уз јужну границу из 2002. године. Овом одлуком из блокова који су обиљежени за истраживање и производњу угљоводоника изузет је дио површине у територијалном мору, који је обухваћен наведеним Протоколом, а који се налази у подручју привремене јурисдикције. Имајући у виду да је хрватска страна почетком априла ове године у својој званичној мапи приказала блокове за истраживачке и експлоатационе уговоре у подручју које сматрамо спорним (површине око 1800 км2) и које је означила као свој епиконтинентални појас, те да двије државе нису разговарале о његовом разграничењу, као и да спорни хрватски тендер још увијек није повучен иако смо ми то захтијевали, доношењем овакве Одлуке Црна Гора штити своје интересе у морском подручју.

У складу са уставним опредјелјенјем Црне Горе да свим грађанима гарантује остваривање свих права и слобода, Влада је на данашњој сједници препоручила свим министарствима да одреде представнике у Поворци поноса која ће се одржати 2. новембра 2014. године и да тиме покажу јасну подршку Владе свакоме да слободно изрази став.

Влада је данас размотрила и усвојила Информацију о епидемији еболе. Тим поводом, Влада је констатовала да су институционални, стручни и материјално-технички капацитети здравственог система благовремено и квалитетно припремљени за ефикасно дјеловање у случају евентуалне појаве еболе у Црној Гори. Министарство здравља је задужено да настави континуирано да прати епидемиолошку ситуацију, као и да предузима адекватне мјере и о томе, периодично, извјештава Владу.

У циљу превазилажења несклада између расположивих и тражених занимања на домаћем тржишту радне снаге, Влада је донијела Одлуку о утвђивању броја радних дозвола за странце за 2015. годину. Одлуком је утврђен укупан број од 23.400 радних дозвола за странце. Од овог броја издвојено је 2.000 радних дозвола, које Министарство рада и социјалног старања, на захтјев Завода за запошљавање, може додатно распоредити за одређену намјену, у складу са потребама тржишта рада, као и квота од 3.000 дозвола за реализацију развојних пројеката Владе.

Влада је усвојила и Информацију о појави болести плавог језика на територији Црне Горе и задужила Министарство пољопривреде и руралног развоја да спроведе све непоходне активности у циљу праћења појаве, спријечавања ширења и искоријењавања ове болести која представља озбиљну опасност за сточни фонд.

Поред осталог, Влада је донијела и Уредбу о садржини плана мјера за обезбјеђење интегритета јавних електронских комуникационих мрежа и коришћење електронских комуникационих услуга у ванредним ситуацијама и Одлуку о коришћењу права првенства комуникација за вријеме трајања ванредних ситуација.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?