Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Gvozdenović u Beogradu: Regionalna saradnja - ključ održivosti i osnov uspjeha

MrtTuristička privreda predstavlja okosnicu razvoja i Crne Gore i zemalja regiona i sredstvo za unapređenje bilateralnih odnosa u našem regionu - istakao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem, koji je održan u Beogradu.

„Postojeće dobre odnose treba nadograđivati kroz razmjenu iskustava u oblasti ruralnog razvoja i diverzifikacije ruralne privrede, sa naglaskom na turističku valorizaciju ruralnih resursa, unapređenje funkcionisanja i poslovanja skijališta i obogaćivanje ponude ski centara, te intenziviranja aktivnosti na implementaciji prekograničnih projekata i, s tim u vezi, efikasnijeg povlačenja sredstava iz EU fondova” - rekao je ministar Gvozdenović.

Tokom sastanaka razmijenjeni su utisci i o dosadašnoj saradnji resornih ministarstava, uz osvrt na postojeće razvojne projekte i moguće modalitete za unapređenje saradnje od obostranog značaja.

„Crna Gora i Srbija imaju komplementarne privredne sisteme, u kojima turizam igra značajnu ulogu. Mi smo posvećeni daljem unapređenju investicionog ambijenta u skladu sa principima održivosti, a u cilju suočavanja sa izazovima modernog tržišta”, istakao je ministar Gvozdenović.

Sagovornici su se osvrnuli i na Sporazum o uniji Asocijacija turističkih agencija Jugo-istočne Evrope, kojim se promoviše zajednički nastup zemalja potpisnica na svjetskom tržištu. Gvozdenović je najavio sledeći sastanak Asocijacije u Crnoj Gori, planiran za drugi kvartal 2015. godine, na kojem će resorni ministri usaglasiti rješenja o administrativnim pitanjima, kako bi se povećao promet turista sa dalekih destinacija.

MrtMinistar Gvozdenović se tokom posjete Srbiji susreo i sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Sagovornici su ukazali na neophodnost kontinuirane saradnje u oblasti prostornog planiranja i stambenog razvoja, budući da se obije zemlje suočavaju sa istim izazovima. Istaknuto je da postoji veliki prostor za nadogradnju odnosa, kroz povećanje stepena investicija, intenzivniju saradnju u sektoru željeznica, ekonomije i urbanizma. Poseban potencijal za saradnju, kako je ocijenjeno, je u oblasti prostornog planiranja, zajedničkog angažovanja na izradi susretnih prostornih planova i razmjeni iskustava u skladu sa primjerima dobre prakse.

Ministri su načelno dogovorili formiranje tima koji bi bio zadužen za pripremu zajedničkih projekata u oblastim prostornog planiranja, građevinarstva i stambenog razvoja, za koje bi aplicirali kroz programe prekogranične saradnje sa EU, i putem predviđenih modela sa relevatnim međunarodnim organizacijama, u prvom redu Ujedinjenim nacijama.

Samo kontinuiranim i zajedničkim naporima i simbiozom energija svih uključenih aktera – vladinog i nevladinog sektora, međunarodnog faktora i medija, možemo postići zacrtane ciljeve, zaključili su ministri.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma / Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?