Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Гвозденовић у Београду: Регионална сарадња - кључ одрживости и основ успјеха

MrtТуристичка привреда представља окосницу развоја и Црне Горе и земаља региона и средство за унапређење билатералних односа у нашем региону - истакао је министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић у разговору са потпредсједником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Расимом Љајићем, који је одржан у Београду.

„Постојеће добре односе треба надограђивати кроз размјену искустава у области руралног развоја и диверзификације руралне привреде, са нагласком на туристичку валоризацију руралних ресурса, унапређење функционисања и пословања скијалишта и обогаћивање понуде ски центара, те интензивирања активности на имплементацији прекограничних пројеката и, с тим у вези, ефикаснијег повлачења средстава из ЕУ фондова” - рекао је министар Гвозденовић.

Током састанака размијењени су утисци и о досадашној сарадњи ресорних министарстава, уз осврт на постојеће развојне пројекте и могуће модалитете за унапређење сарадње од обостраног значаја.

„Црна Гора и Србија имају комплементарне привредне системе, у којима туризам игра значајну улогу. Ми смо посвећени даљем унапређењу инвестиционог амбијента у складу са принципима одрживости, а у циљу суочавања са изазовима модерног тржишта”, истакао је министар Гвозденовић.

Саговорници су се осврнули и на Споразум о унији Асоцијација туристичких агенција Југо-источне Европе, којим се промовише заједнички наступ земаља потписница на свјетском тржишту. Гвозденовић је најавио следећи састанак Асоцијације у Црној Гори, планиран за други квартал 2015. године, на којем ће ресорни министри усагласити рјешења о административним питањима, како би се повећао промет туриста са далеких дестинација.

MrtМинистар Гвозденовић се током посјете Србији сусрео и са потпредсједницом Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић.

Саговорници су указали на неопходност континуиране сарадње у области просторног планирања и стамбеног развоја, будући да се обије земље суочавају са истим изазовима. Истакнуто је да постоји велики простор за надоградњу односа, кроз повећање степена инвестиција, интензивнију сарадњу у сектору жељезница, економије и урбанизма. Посебан потенцијал за сарадњу, како је оцијењено, је у области просторног планирања, заједничког ангажовања на изради сусретних просторних планова и размјени искустава у складу са примјерима добре праксе.

Министри су начелно договорили формирање тима који би био задужен за припрему заједничких пројеката у областим просторног планирања, грађевинарства и стамбеног развоја, за које би аплицирали кроз програме прекограничне сарадње са ЕУ, и путем предвиђених модела са релеватним међународним организацијама, у првом реду Уједињеним нацијама.

Само континуираним и заједничким напорима и симбиозом енергија свих укључених актера – владиног и невладиног сектора, међународног фактора и медија, можемо постићи зацртане циљеве, закључили су министри.

Министарство одрживог развоја и туризма / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?