Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan sastanak Nadzornog komiteta za praćenje Integrisanog programa saradnje Crne Gore i UN: Podrška ostvarivanju nacionalnih prioriteta Crne Gore

 
Osmi sastanak Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija održan je danas, u organizaciji Vlade i UN sistema u Crnoj Gori. 

Sastanak su vodili kopredsjedavajući Nadzornog komiteta - potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i v.d. stalnog koordinatora sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

“Partnerstvo Sistema Ujedinjenih nacija i Vlade Crne Gore rezultira trajnim promjenama u društvu, naročito kada je riječ o ranjivim grupama. Ujedinjene nacije nastavljaju da budu rame uz rame sa Crnom Gorom, pružajući podršku zemlji u ostvarivanju nacionalnih prioriteta“, kazao je Bendžamin Perks, v.d. stalnog koordinatora UN i predstavnik UNICEF-a u Crnoj Gori. 

Perks je posebno naglasio reputaciju Crne Gore na globalnom planu, kao zemlje koja je dobar primjer uključivanja velikog broja građana u postmilenijumske nacionalne konsultacije. V.d. stalnog koordinatora UN je zahvalio Vladi Crne Gore na kontunuiranoj podršci agencijama UN u zemlji i njihovom radu u okviru koncepta „Djelujući kao jedan“.

Na značaj i uspjeh saradnje Vlade i agencija UN u Crnoj Gori ukzao je i potpredsjednik Lukšić, istakavši da je saradnja sa UN sistemom najbolji primjer saradnje jedne zemlje u procesu integracije u EU, koji treba dalje osnaživati. „Siguran sam da postoji prostor za dalje unapređenje, za jačanje partnerstva i planiranje projekata koji u naprednoj fazi primjene reformskih zakona i strateških dokumenata treba da daju direktan efekat na poboljšanje životnog standarda svih građana Crne Gore“ kazao je Lukšić. On je podsjetio i da je Crna Gora bila među prvim zemljama koje su na dobrovoljnoj osnovi prihvatile reformski koncept UN „Djelujući kao jedan“.

Tokom sastanka, Lukšić je istakao i da će novi petogodišnji programski okvir, čije će definisanje biti započeto u drugoj polovini tekuće godine, biti usklađen sa nacionalnim prioritetima i postmilenijumskom razvojnom agendom. „Upravo imajući to u vidu, veoma je važno da proces planiranja i definisanja bude zasnovan na dosadašnjim iskustvima, u cilju otklanjanja eventualnih nedostataka u primjeni ili koordinaciji Integrisanog programa“ zaključio je potpredsjednik Lukšić. 

Na sastanku su predstavljeni rezultati Integrisanog programa u 2014. i usvojen plan rada za 2015. godinu. U saradnji sa nacionalnim partnerima, organizacije UN-a su u prethodnoj godini sprovele niz programa i aktivnosti u vrijednosti od 13,4 miliona dolara, a u tu svrhu, za 2015. godinu, planirano je 12,6 miliona dolara. 

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija / Biro za odnose s javnošću
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?