Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак Надзорног комитета за праћење Интегрисаног програма сарадње Црне Горе и УН: Подршка остваривању националних приоритета Црне Горе

 
Осми састанак Надзорног комитета за праћење имплементације Интегрисаног програма сарадње Црне Горе и Уједињених нација одржан је данас, у организацији Владе и УН система у Црној Гори. 

Састанак су водили копредсједавајући Надзорног комитета - потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић и в.д. сталног координатора система Уједињених нација у Црној Гори Бенџамин Перкс.

“Партнерство Система Уједињених нација и Владе Црне Горе резултира трајним промјенама у друштву, нарочито када је ријеч о рањивим групама. Уједињене нације настављају да буду раме уз раме са Црном Гором, пружајући подршку земљи у остваривању националних приоритета“, казао је Бенџамин Перкс, в.д. сталног координатора УН и представник УНИЦЕФ-а у Црној Гори. 

Перкс је посебно нагласио репутацију Црне Горе на глобалном плану, као земље која је добар примјер укључивања великог броја грађана у постмиленијумске националне консултације. В.д. сталног координатора УН је захвалио Влади Црне Горе на контунуираној подршци агенцијама УН у земљи и њиховом раду у оквиру концепта „Дјелујући као један“.

На значај и успјех сарадње Владе и агенција УН у Црној Гори укзао је и потпредсједник Лукшић, истакавши да је сарадња са УН системом најбољи примјер сарадње једне земље у процесу интеграције у ЕУ, који треба даље оснаживати. „Сигуран сам да постоји простор за даље унапређење, за јачање партнерства и планирање пројеката који у напредној фази примјене реформских закона и стратешких докумената треба да дају директан ефекат на побољшање животног стандарда свих грађана Црне Горе“ казао је Лукшић. Он је подсјетио и да је Црна Гора била међу првим земљама које су на добровољној основи прихватиле реформски концепт УН „Дјелујући као један“.

Током састанка, Лукшић је истакао и да ће нови петогодишњи програмски оквир, чије ће дефинисање бити започето у другој половини текуће године, бити усклађен са националним приоритетима и постмиленијумском развојном агендом. „Управо имајући то у виду, веома је важно да процес планирања и дефинисања буде заснован на досадашњим искуствима, у циљу отклањања евентуалних недостатака у примјени или координацији Интегрисаног програма“ закључио је потпредсједник Лукшић. 

На састанку су представљени резултати Интегрисаног програма у 2014. и усвојен план рада за 2015. годину. У сарадњи са националним партнерима, организације УН-а су у претходној години спровеле низ програма и активности у вриједности од 13,4 милиона долара, а у ту сврху, за 2015. годину, планирано је 12,6 милиона долара. 

Министарство вањских послова и европских интеграција / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?