Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Đukanović u razgovoru sa Joahimom Fajferom: Berlinski proces odskočna daska za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Objavljeno: 27.04.2015. 20:12 Autor: Biro za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas poslanika njemačkog Bundestaga Joahima Fajfera (Joachim Pfeiffer) i grupu preduzetnika, koji borave u posjeti Crnoj Gori.

Crna Gora i Njemačka imaju izuzetno dobre odnose koji se dodatno produbljuju intenzivnim političkim i ekonomskim kontaktima, ocijenjeno je tokom susreta.

Premijer Đukanović je ukazao na posvećenost Njemačke integracionim procesima Zapadnog Balkana, što je potvrđeno i kroz tzv. Berlinski proces koji je pokrenula kancelarka Angela Merkel. „Od tada do danas napravljeni su krupni koraci i ozbiljni pomaci koji Zapadni Balkan suštinski približavaju Evropskoj uniji.” - kazao je Đukanović.

Predsjednik Vlade posebno je istakao značaj infrastrukturnog razvoja i povezivanja regiona sa Evropskom unijom, kao ključnog preduslova ekonomskog razvoja i punog integrisanja zemalja Zapadnog Balkana.

Poslanik Bundestaga Joahim Fajfer saglasio se sa konstatacijom predsjednika Vlade o podršci Njemačke evropskim i evro-atlanstkim ambicijama Crne Gore, ističući da je integracija najpouzdaniji okvir za bezbjednost i prosperitet regiona. Fajfer je iskazao spremnost i interesovanje za saradnju dvije države u cilju daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore, uvažavajući značajne potencijale koje Crna Gora ima u oblasti energije, održivog razvoja i turizma.

Sagovornici su tokom razgovora ukazali i na mogućnosti razmjene iskustava i realizacije projekata u oblasti obrazovanja, posebno u dijelu jačanja preduzetništva kroz sticanje praktičnih znanja i vještina.

Biro za odnose s javnošću

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?