Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Milo Đukanović razgovarao sa premijerima Albanije, Makedonije i Kosova: Infrastrukturno povezivanje, ekonomska saradnja i dijalog - osnov za dalju integraciju i ukupan napredak regiona

Objavljeno: 28.05.2015. 22:36 Autor: Biro za odnose s javnošću
  
 

Predsjednik Vlade Milo Đukanović sastao se, na marginama Bečkog ekonomskog foruma u Tirani, sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, predsjednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim i predsjednikom vlade Kosova Isa Mustafom.

Crna Gora ima izuzetno dobre odnose sa svim državama u regionu, utemeljene na zajedničkim integracionim ciljevima i projektima u funkciji razvoja - konstatovano je u razgovorima predsjednika Vlade Crne Gore sa kolegama iz regiona.

U fokusu razgovora sa premijerom Ramom bila su pitanja saradnje Crne Gore i Albanije u oblasti infrastrukture i valorizacija turističkih potencijala dvije države. Premijeri Đukanović i Rama postigli su dogovor da se dalja saradnja u toj oblasti konkretizuje kroz aktivnosti komisija za zaštitu i valorizaciju Skadarskog jezera. U razgovoru je značajna pažnja posvećena i pitanjima prava manjina, uz izraženo zadovoljstvo napretkom postignutim u toj oblasti i dogovorom o narednim koracima na daljem unapređenju poštovanja manjinskih prava.

U razgovoru Predsjednika Vlade Crne Gore sa makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim još jednom su apostrofirani izuzetno dobri odnosi dvije države. Gruevski je upoznao premijera Đukanovića sa aktuelnom situacijom u Makedoniji i naporima koji se preduzimaju na prevazilaženju krize na miran način. Obostrano je potenciran značaj očuvanja regionalne stabilnosti kroz afirmaciju dijaloga, sa ciljem pune integracije i prosperiteta regiona.

Premijer Đukanović se tokom Bečkog ekonomskog foruma sastao i sa predsjednikom Vlade Kosova Isa Mustafom, sa kojim je podijelio zadovoljstvo ukupnim odnosima Crne Gore i Kosova, kao i postignutim rezulatatima u procesu razgraničenja. Obostarno je iniciran nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou u cilju daljeg snaženja odnosa dvije države.

Zajednička ocjena svih susreta je da su infrastrukturno povezivanje, ekonomska saradnja, dijalog koji doprinosi boljem razumijevanju, osnov za dalju integraciju regiona i njegov ukupan napredak, koji će rezultirati prevazilaženjem višedecenijskog zaostajanja i povećanjem kvaliteta života njegovih građana.

BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?