Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Мило Ђукановић разговарао са премијерима Албаније, Македоније и Косова: Инфраструктурно повезивање, економска сарадња и дијалог - основ за даљу интеграцију и укупан напредак региона

Објављено: 28.05.2015. 22:36 Аутор: Биро за односе с јавношћу
  
 

Предсједник Владе Мило Ђукановић састао се, на маргинама Бечког економског форума у Тирани, са предсједником Владе Албаније Едијем Рамом, предсједником Владе Македоније Николом Груевским и предсједником владе Косова Иса Мустафом.

Црна Гора има изузетно добре односе са свим државама у региону, утемељене на заједничким интеграционим циљевима и пројектима у функцији развоја - констатовано је у разговорима предсједника Владе Црне Горе са колегама из региона.

У фокусу разговора са премијером Рамом била су питања сарадње Црне Горе и Албаније у области инфраструктуре и валоризација туристичких потенцијала двије државе. Премијери Ђукановић и Рама постигли су договор да се даља сарадња у тој области конкретизује кроз активности комисија за заштиту и валоризацију Скадарског језера. У разговору је значајна пажња посвећена и питањима права мањина, уз изражено задовољство напретком постигнутим у тој области и договором о наредним корацима на даљем унапређењу поштовања мањинских права.

У разговору Предсједника Владе Црне Горе са македонским колегом Николом Груевским још једном су апострофирани изузетно добри односи двије државе. Груевски је упознао премијера Ђукановића са актуелном ситуацијом у Македонији и напорима који се предузимају на превазилажењу кризе на миран начин. Обострано је потенциран значај очувања регионалне стабилности кроз афирмацију дијалога, са циљем пуне интеграције и просперитета региона.

Премијер Ђукановић се током Бечког економског форума састао и са предсједником Владе Косова Иса Мустафом, са којим је подијелио задовољство укупним односима Црне Горе и Косова, као и постигнутим резулататима у процесу разграничења. Обостарно је инициран наставак дијалога на највишем политичком нивоу у циљу даљег снажења односа двије државе.

Заједничка оцјена свих сусрета је да су инфраструктурно повезивање, економска сарадња, дијалог који доприноси бољем разумијевању, основ за даљу интеграцију региона и његов укупан напредак, који ће резултирати превазилажењем вишедеценијског заостајања и повећањем квалитета живота његових грађана.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?