Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije

Na danas održanoj sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, razmatrani su mehanizmi zaštite od diskriminacije, odnosno uloga zaštitnika ljudskih prava i sloboda u pružanju neposredne zaštite od diskriminacije i u međuinstitucionalnoj saradnji u postupanju zaštitnika.

Predstavnik institucije zaštitnika upoznao je Savjet o djelokrugu njihovog rada u oblasti zaštite od diskriminacije, sa akcentom na postupanje po pritužbama (ako nije pokrenut sudski postupak), kao i iniciranje sudskog postupka i miješanje u započeti sudski postupak, te sprovođenje procedure mirenja i druge radnje utvrđene Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o zaštitniku ljudskih prava i sloboda. 

Članovi Savjeta izrazili su stavove po pojedinim pitanjima, naročito u postupanju po pritužbama u slučajevima diskriminacije, ohrabrujući instituciju zaštitnika da koristi svoje nadležnosti u punom kapacitetu, što do sada nije bio uvijek slučaj.

U toku sjednice, Savjet je razmatrao mjere i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju potpunijeg uključivanja djece iz ranjivih društvenih grupa u sistem obrazovanja i vaspitanja, uz preporuku da se kontinuirano prate pomaci u toj oblasti, posebno kada je u pitanju pristup obrazovnih institucija i drugih oblika procesa obrazovanja.

Na sjednici je prihvaćena Informacija Ministarstva zdravlja o implementaciji Pravilnika o utvrđivanju medicinskih razloga za promjenu pola. Savjet je zaključio da je u realizaciji tih obaveza potrebna podrška Ministarstva nevladinim organizacijama koje se bave tom problematikom, posebno u obuci medicinskih radnika, u cilju poštovanja Protokola i postupanja prema trans-seksualnim osobama u procesu medicinske promjene pola.

Na današnjoj sjednici Savjet se upoznao i sa inicijativama NVO „UPIS“ i konstatovao da nadležnosti Savjeta nijesu u razmatranju pojedinačnih slučajeva diskriminacije, te da je nužno da odgovarajuće nadležne institucije preduzimaju potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju poštovanja principa zaštite od diskriminacije.

Za novog sekretara Savjeta za zaštitu od diskriminacije imenovana je Blanka Radošević-Marović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava / Biro za odnose s javnošću


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?