Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана сједница Савјета за заштиту од дискриминације

На данас одржаној сједници Савјета за заштиту од дискриминације, којом је предсједавао предсједник Савјета и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић, разматрани су механизми заштите од дискриминације, односно улога заштитника људских права и слобода у пружању непосредне заштите од дискриминације и у међуинституционалној сарадњи у поступању заштитника.

Представник институције заштитника упознао је Савјет о дјелокругу њиховог рада у области заштите од дискриминације, са акцентом на поступање по притужбама (ако није покренут судски поступак), као и иницирање судског поступка и мијешање у започети судски поступак, те спровођење процедуре мирења и друге радње утврђене Законом о забрани дискриминације и Законом о заштитнику људских права и слобода. 

Чланови Савјета изразили су ставове по појединим питањима, нарочито у поступању по притужбама у случајевима дискриминације, охрабрујући институцију заштитника да користи своје надлежности у пуном капацитету, што до сада није био увијек случај.

У току сједнице, Савјет је разматрао мјере и активности које се предузимају у циљу потпунијег укључивања дјеце из рањивих друштвених група у систем образовања и васпитања, уз препоруку да се континуирано прате помаци у тој области, посебно када је у питању приступ образовних институција и других облика процеса образовања.

На сједници је прихваћена Информација Министарства здравља о имплементацији Правилника о утврђивању медицинских разлога за промјену пола. Савјет је закључио да је у реализацији тих обавеза потребна подршка Министарства невладиним организацијама које се баве том проблематиком, посебно у обуци медицинских радника, у циљу поштовања Протокола и поступања према транс-сексуалним особама у процесу медицинске промјене пола.

На данашњој сједници Савјет се упознао и са иницијативама НВО „УПИС“ и констатовао да надлежности Савјета нијесу у разматрању појединачних случајева дискриминације, те да је нужно да одговарајуће надлежне институције предузимају потребне мјере из своје надлежности у циљу поштовања принципа заштите од дискриминације.

За новог секретара Савјета за заштиту од дискриминације именована је Бланка Радошевић-Маровић, генерална директорица Директората за унапређење људских права у Министарству за људска и мањинска права.

Министарство за људска и мањинска права / Биро за односе с јавношћу


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?