Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 122. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 31.07.2015. 02:18 Autor: Služba za odnose s javnošću

U sklopu redovnog informisanja o toku turističke sezone, Vlada Crne Gore, na danas održanoj 122. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, konstatovala je na osnovu najnovijih podataka da dosadašnji rezultati ljetnje sezone prevazilaze sva očekivanja, uz rekordan broj turista. Vlada je zadužila sve nadležne organe uprave da se dodatno angažuju kako bi ovako uspješan trend turističke sezone održali i u narednom periodu, kada se očekuje najveći priliv turista. To se posebno odnosi na energetsku stabilnost, uredno snabdijevanje, ubrzanje procedura na graničnim prelazima, uz apsolutno poštovanje bezbjednosnih kriterijuma. Imajući u vidu i brojne aktivnosti u okviru procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga u susret očekivanoj pozivnici za članstvo u NATO, obaveze u pregovaračkom procesu sa EU, kao i započetu realizaciju krupnih razvojnih projekata, Vlada je odlučila da se i tokom avgusta u svim ministarstvima mora obezbijediti puni kontinuitet i ažurnost radnih aktivnosti, a naredna sjednica Vlade načelno je planirana za 20. avgust.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o energetici kojim se ova oblast usaglašava sa relevantnim direktivama Evropske Unije, omogućava razvoj tržišta električne energije i stvaraju uslovi za razvoj tržišta gasa. Nova zakonska rješenja vode i poboljšanju ambijenta za investiranje u izgradnju energetskih objekata. Između ostalog, ovim zakonom određuju se energetske djelatnosti, uslovi i način njihovog obavljanja, u cilju kvalitetnog i sigurnog snabdijevanja krajnjih kupaca energijom, način organizovanja i upravljanja tržištem električne energije i gasa, uslovi za ostvarivanje podsticaja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, energetska efikasnost u sektoru proizvodnje, prenosa i distribucije energije.

Utvrđen je i Predlog zakona o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa kojim se, u skladu sa zakonodavstvom EU i Sporazumom o formiranju Energetske zajednice, prvi put u potpunosti reguliše oblast prekogranične razmjene električne energije i gasa, te stvaraju preduslovi za integraciju sa jedinstvenim tržištem električne energije i gasa EU.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o zdravstvenom osiguranju, čiji je osnovni cilj da obezbijedi održivost zdravstvenog sistema i dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite pod jednakim uslovima svim građanima Crne Gore. Predloženim rješenjima istaknuta je posebna briga za zdravstveno i socijalno osjetljive i ugrožene kategorije stanovništva. Među predloženum rješenjima ističe se značajna novina u načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na ljekove sa Liste ljekova. Pored osnovne liste ljekova koji se osiguranicima obezbjeđuju u potpunosti na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, predviđena je i dopunska lista sa ljekovima koji su terapijska paralela i osiguraniku se obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste. Novim zakonom predviđeni su mehanizmi za veću ekonomsku i finansijsku održivost, dostupniju zdrastvenu zaštitu racionalniji raspored opredijeljenih sredstava, a da se, pri tome, neće smanjiti obavezni obim usluga na teret sredstava zdravstvenog osiguranja.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija. U diskusiji je istaknuto da će pojednostavljenjem procedura nova zakonska rješenja olakšati nastavak obrazovanja i pristup tržištu rada i doprinijeti većoj mobilnosti radne snage i razvoju cjeloživotnog učenja,

Polazeći od Ustavom zajemčenih prava, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se uređuje ostvarivanje vjerskih sloboda i definiše pravni status registrovanih i drugih vjerskih zajednica. Tekst zakona, koji je izrađen u duhu viševjekovne crnogorske tradicije poštovanja međuvjerskih različitosti, tolerancije i sklada, usklađen je sa savremenim međunarodnim, a posebno evropskim standardima u oblasti slobode vjeroispovijesti. U raspravi je naglašeno da je Crna Gora je od obnove nezavisnosti puno uradila na očuvanju i unapređenju vjerskih sloboda i na uspostavljanju partnerskih odnosa sa vjerskim zajednicama. Potpisani su ugovori između Vlade i Svete Stolice, Islamske zajednice u Crnoj Gori i Jevrejske zajednice Crne Gore, a u toku su pregovori o ugovorima između Vlade i pravoslavnih crkava u Crnoj Gori. Novi zakon će obezbijediti kvalitetnije sprovođenje potpisanih ugovora i postaviti odgovarajući standard za potpisivanje novih.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?