Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 122. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 31.07.2015. 02:18 Аутор: Служба за односе с јавношћу

У склопу редовног информисања о току туристичке сезоне, Влада Црне Горе, на данас одржаној 122. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, констатовала је на основу најновијих података да досадашњи резултати љетње сезоне превазилазе сва очекивања, уз рекордан број туриста. Влада је задужила све надлежне органе управе да се додатно ангажују како би овако успјешан тренд туристичке сезоне одржали и у наредном периоду, када се очекује највећи прилив туриста. То се посебно односи на енергетску стабилност, уредно снабдијевање, убрзање процедура на граничним прелазима, уз апсолутно поштовање безбједносних критеријума. Имајући у виду и бројне активности у оквиру процеса интензивираног и фокусираног дијалога у сусрет очекиваној позивници за чланство у НАТО, обавезе у преговарачком процесу са ЕУ, као и започету реализацију крупних развојних пројеката, Влада је одлучила да се и током августа у свим министарствима мора обезбиједити пуни континуитет и ажурност радних активности, а наредна сједница Владе начелно је планирана за 20. август.

Влада је утврдила Приједлог закона о енергетици којим се ова област усаглашава са релевантним директивама Европске Уније, омогућава развој тржишта електричне енергије и стварају услови за развој тржишта гаса. Нова законска рјешења воде и побољшању амбијента за инвестирање у изградњу енергетских објеката. Између осталог, овим законом одређују се енергетске дјелатности, услови и начин њиховог обављања, у циљу квалитетног и сигурног снабдијевања крајњих купаца енергијом, начин организовања и управљања тржиштем електричне енергије и гаса, услови за остваривање подстицаја за производњу енергије из обновљивих извора, енергетска ефикасност у сектору производње, преноса и дистрибуције енергије.

Утврђен је и Предлог закона о прекограничној размјени електричне енергије и природног гаса којим се, у складу са законодавством ЕУ и Споразумом о формирању Енергетске заједнице, први пут у потпуности регулише област прекограничне размјене електричне енергије и гаса, те стварају предуслови за интеграцију са јединственим тржиштем електричне енергије и гаса ЕУ.

Влада је утврдила Предлог закона о здравственом осигурању, чији је основни циљ да обезбиједи одрживост здравственог система и доступност квалитетне здравствене заштите под једнаким условима свим грађанима Црне Горе. Предложеним рјешењима истакнута је посебна брига за здравствено и социјално осјетљиве и угрожене категорије становништва. Међу предложенум рјешењима истиче се значајна новина у начину остваривања права осигураних лица на љекове са Листе љекова. Поред основне листе љекова који се осигураницима обезбјеђују у потпуности на терет средстава обавезног здравственог осигурања, предвиђена је и допунска листа са љековима који су терапијска паралела и осигуранику се обезбјеђују у висини цијене лијека са основне листе. Новим законом предвиђени су механизми за већу економску и финансијску одрживост, доступнију здраствену заштиту рационалнији распоред опредијељених средстава, а да се, при томе, неће смањити обавезни обим услуга на терет средстава здравственог осигурања.

Влада је утврдила и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација. У дискусији је истакнуто да ће поједностављењем процедура нова законска рјешења олакшати наставак образовања и приступ тржишту рада и допринијети већој мобилности радне снаге и развоју цјеложивотног учења,

Полазећи од Уставом зајемчених права, Влада је утврдила Нацрт закона о слободи вјероисповијести којим се уређује остваривање вјерских слобода и дефинише правни статус регистрованих и других вјерских заједница. Текст закона, који је израђен у духу вишевјековне црногорске традиције поштовања међувјерских различитости, толеранције и склада, усклађен је са савременим међународним, а посебно европским стандардима у области слободе вјероисповијести. У расправи је наглашено да је Црна Гора је од обнове независности пуно урадила на очувању и унапређењу вјерских слобода и на успостављању партнерских односа са вјерским заједницама. Потписани су уговори између Владе и Свете Столице, Исламске заједнице у Црној Гори и Јеврејске заједнице Црне Горе, а у току су преговори о уговорима између Владе и православних цркава у Црној Гори. Нови закон ће обезбиједити квалитетније спровођење потписаних уговора и поставити одговарајући стандард за потписивање нових.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?