Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 134. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 05.11.2015. 23:58 Autor: Služba za odnose s javnošću

Nastavljajući proces fiskalne konsolidacije, Vlada Crne Gore, na danas održanoj 134. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Prijedlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Reformi sistema zarada pristupilo se zbog potrebe usklađivanja visine zarada u svim segmentima javnog sektora prema istim principima za funkcionere, zaposlene u administraciji na državnom i lokalnom nivou, preduzećima u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava, kao i regulatornim agencijama i drugim institucijima i organima koje vrše javne poslove.

Novim zakonom uvodi se jedinstveni koncept za obračun zarada svih segmenata javnog sektora. Cilj predloženih normi je da se uspostavi bolja kontrola nad javnim sektorom i politikom zarada u javnom sektoru, koriguju nejednakosti u zaradama zavisno od grane vlasti i uskladi nivo zarada sa nivoom odgovornosti, poveća transparentnost sistema zarada, kao i nivo fiskalne odgovornosti. Donošenjem ovog zakona će se dodatno racionalizovati javna potrošnja i obezbijediti jednaki uslova za ostvarivanje istog nivoa zarada za iste ili slične poslove u svim institucijama javnog sektora.

Vlada je usvojila Informaciju o primjeni Zakona o strancima u kojoj je analizirana trenutna situacija u oblasti zapošljavanja i rada stranaca u Crnoj Gori. Nakon šireg sagledavanja raspoloživih podataka i politike u ovoj oblasti, Vlada je zadužila nadležne organe i institucije da obezbijede efikasne procedure za implementaciju Zakona, kako bi se izbjeglo stvaranje nepotrebnih administrativnih barijera prilikom radnog angažovanja stranaca za deficitarna zanimanja. Istovremeno, Vlada je potvrdila svoje opredjeljenje da, kroz proces kontinuiranih strukturnih reformi i mjere aktivne politike, na domaćem tržištu rada obezbijedi konkurentniju ponudu radne snage, usklađenu sa potrebama crnogorske privrede i zahtjevima poslodavaca.

Imajući u vidu da se radi o vrlo složenom pitanju političke, ekonomske i socijalne prirode, Vlada će obezbijediti mehanizme za čvrstu međuresorsku koordinaciju i kontrolu implementacije Zakona, kao i za onemogućavanje eventualnih zloupotreba.

U sklopu procesa usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa propisima Evropske unije, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o jakim alkoholnim pićima. Njegovim donošenjem će se uspostaviti međunarodne norme u kontroli proizvodnje i kvaliteta alkoholnih pića, stvoriti uslovi za poštenu međunarodnu trgovinu, zaštitu prava potrošača, sprečavanje prevara i uskladiti kriterijumi za dodjelu i zaštitu geografskih oznaka, s ciljem njihove evropske i međunarodne zaštite.

Pored ostalog, Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori za period 2014 – 2016. godina. Tim povodom, Vlada je zadužila nadležne resore da predlože model finansiranja programa i projekata u oblastima od javnog interesa koje realizuju nevladine organizacije i intenziviraju aktivnosti na realizaciji mjera iz Akcionog plana.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?