Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 134. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 05.11.2015. 23:58 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Настављајући процес фискалне консолидације, Влада Црне Горе, на данас одржаној 134. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Приједлог закона о зарадама запослених у јавном сектору.

Реформи система зарада приступило се због потребе усклађивања висине зарада у свим сегментима јавног сектора према истим принципима за функционере, запослене у администрацији на државном и локалном нивоу, предузећима у већинском власништву државе и локалних самоуправа, као и регулаторним агенцијама и другим институцијима и органима које врше јавне послове.

Новим законом уводи се јединствени концепт за обрачун зарада свих сегмената јавног сектора. Циљ предложених норми је да се успостави боља контрола над јавним сектором и политиком зарада у јавном сектору, коригују неједнакости у зарадама зависно од гране власти и усклади ниво зарада са нивоом одговорности, повећа транспарентност система зарада, као и ниво фискалне одговорности. Доношењем овог закона ће се додатно рационализовати јавна потрошња и обезбиједити једнаки услова за остваривање истог нивоа зарада за исте или сличне послове у свим институцијама јавног сектора.

Влада је усвојила Информацију о примјени Закона о странцима у којој је анализирана тренутна ситуација у области запошљавања и рада странаца у Црној Гори. Након ширег сагледавања расположивих података и политике у овој области, Влада је задужила надлежне органе и институције да обезбиједе ефикасне процедуре за имплементацију Закона, како би се избјегло стварање непотребних административних баријера приликом радног ангажовања странаца за дефицитарна занимања. Истовремено, Влада је потврдила своје опредјељење да, кроз процес континуираних структурних реформи и мјере активне политике, на домаћем тржишту рада обезбиједи конкурентнију понуду радне снаге, усклађену са потребама црногорске привреде и захтјевима послодаваца.

Имајући у виду да се ради о врло сложеном питању политичке, економске и социјалне природе, Влада ће обезбиједити механизме за чврсту међуресорску координацију и контролу имплементације Закона, као и за онемогућавање евентуалних злоупотреба.

У склопу процеса усаглашавања националног законодавства са прописима Европске уније, Влада је утврдила Приједлог закона о јаким алкохолним пићима. Његовим доношењем ће се успоставити међународне норме у контроли производње и квалитета алкохолних пића, створити услови за поштену међународну трговину, заштиту права потрошача, спречавање превара и ускладити критеријуми за додјелу и заштиту географских ознака, с циљем њихове европске и међународне заштите.

Поред осталог, Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана Стратегије развоја невладиних организација у Црној Гори за период 2014 – 2016. година. Тим поводом, Влада је задужила надлежне ресоре да предложе модел финансирања програма и пројеката у областима од јавног интереса које реализују невладине организације и интензивирају активности на реализацији мјера из Акционог плана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?