Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jačaju poljoprivredni i prerađivački kapaciteti u Nikšiću

Objavljeno: 27.11.2015. 16:19 Autor: MPRR

Tokom radne posjete Nikšiću, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović potpisao je sa 30 poljoprivrednih proizvođača sa područja opština Nikšić, Plužine, Šavnik i Žabljak ugovore o dodjeli podrške za uvećanje stočnog fonda. Ovom mjerom Ministarstvo sa 50 odsto podržava nabavku novih grla krupne i sitne stoke i time pomaže poljoprivrednicima da započnu ili povećaju proizvodnju. “Vi pripadate ljudima koji rade i stvaraju i ja vam čestitam na inicijativi. Javni poziv za uvećanje stočnog fonda je najbolji odgovor na teze koje se plasiraju u javnosti da država ne vodi računa o malim proizvođačima. Naime, poziv je na najbolji način pokazao koliko ima onih koji više vole da pričaju nego da rade. Zbog nedovoljnog interesovanja više puta smo produžavali rokove“ kazao je Ministar obraćajući se potpisnicima ugovora okupljenim u sali Opštine Nikšić.

 

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović zahvalio se Ministru što je odabrao Nikšić za potpisivanje prvih ugovora sa poljoprivrednicima iz više opština. Grbović je podsjetio da je sa područja Nikšića i najviše aplikanata i izrazio očekivanje da će poljoprivrednici što prije realizovati nabavku stoke kako bi nastavili da šire proizvodnju.

 

Potpisnici ugovora u izjavama novinarima izrazili su zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede za mogućnost da u pola cijene nabave nova grla i unaprijede proizvodnju. Evidentni su rast broja poljoprivrednika i proizvodnje na porodičnim gazdinstvima u opštini Nikšić. Istovremeno bilježe se pozitivni trendovi u obnavljanju i pokretanju proizvodnje u preduzećima iz oblasti koje pokriva resor Ministarstva poljoprivrede. U širenje proizvodnje, otvaranje radnih mjesta, uvođenje standarda i rast izvoza Ivanović se uvjerio tokom obilaska preduzeća “Javorak”, ribnjaka u Rastovcu i farme koza Petka Buturovića u Poljicama. Kao nastavak aktivnosti na poboljšanju uslova života stanovnika ruralnih krajeva, Ivanović i Grbović su otvorili i vodovod u selu Orah.

 

MPRRMPRR 

 

Javorak napreduje

 

Drvoprerađivačko preduzeće “Javorak”, u okviru kojeg posluju dvije firme, uspješno sprovodi plan reorganizacije. Uposleno je 100 radnika, a 90 odsto proizvodnje se izvozi. Obilazak proizvodnih pogona potvrdio je da je u odnosu na posjetu od prije mjesec dana uvećana proizvodnja furnira koji se plasira na tržište EU, proizvoda iz egipatskog programa, kao i namještaja i kuhinjskog programa koji se realizuje u saradnji sa italijanskim investitorom.

 

Vlasnik fabrike Branko Mićković kazao je da sve ide po planu i da će se pozitivan trend proizvodnje i izvoza nastaviti ukoliko obezbijede dugoročnu koncesiju. Prema njegovim riječima, plan je da do kraja godine bude zapošljeno 120 radnika, što je veliki napredak u odnosu na prije pola godine. Zadovoljstvo zbog zaposlenja u fabrici, tokom razgovora sa novinarima, nije krila ni devetnaestogodišnja Tanja Nedić kojoj je to prvo radno mjesto.

 

Ministar je ocijenio da je i na primjeru Javorka uočljivo da se popravlja ambijent za bavljenje proizvodnjom i preradom. “Oblast drvoprerade bila je zapuštena iz različitih razloga. Neophodno je još raditi da se povrati povjerenje investitora i zaposlenih” ocijenio je Ivanović. On je naveo da se nakon tri godine po prvi put ulazi u proceduru dodjele dugoročnih koncesija. “Moramo pažljivo odlučiti kako i na koji način dodjeljivati koncesije. Koncesije su prije svega potrebne drvoprerađivačima koji mogu da uvežu  finansije, tržište, izvoz i zaposlenost”, kazao je Ministar.  

 

MPRRMPRR 

 

Sve više uspješnih poljoprivrednih proizvođača

 

Uspješna poljoprivredna priča je i ribnjak u Rastovcu, u kojem se nakon privatizacije od prije desetak godina konstatno širila proizvodnja pastrmke i mlađi. U ulaganjima presudna je bila podrška Ministarstva kroz MIDAS projekat i kreditna podrška IRF-a. Primjer ostalim poljoprivrednim proizvođačima može biti i činjenica da su se u cilju poboljšanja konkuretnosti na domaćem tržištu i supstitucije uvoza pastrmke vlasnici nekoliko ribnjaka, na Pivi, Zeti, Bijeli i Viru udružili.  Jedan od vlasnika ribnjaka na Rastovcu Božidar Krsmanović kaže da potražnja iz godine u godinu raste i da čine sve kako bi odgovorili na ratuću tražnju i povećali proizvodnju. U naredne dvije godine nadaju se ostvarivanju kapaciteta od 600 tona, čime će pokriti značajan dio domaće tražnje i zaposliti još šest radnika u sistemu u kome već sada radi 16.

 

Mladi poljoprivrednik Petko Buturović prepoznao je u kozarstvu dobru šansu za biznis i odlučio da oformi farmu na imanju u Poljicama. Na farmi trenutno ima 150 koza, a uz pomoć članova porodice i nekoliko radnika koje je zaposlio proizvodi kozije mlijeko, sir i surutku. Odskočna daska mu je, kako je rekao, bio sertifikat koji mu je omogućio da proizvode plasira u jednom velikom trgovinskom lancu. Nesebičnu pomoć u unapređenju standarda imao je, kako je rekao, od strane veterinarskih službi, savjetodavaca Ministarstva i inspekcije. Za kratko vrijeme postao je uspješan ali i pokretač za njegove komšije koji planiraju da počnu sličnu proizvodnju, a da im mljekara u Poljicama bude rješenje za siguran otkup. Buturović je konkurisao za podršku za proširenje proizvodnje kroz IPARD-like projekat.

 

Ministar je kazao da je tokom obilaska poljoprivrednika razgovarano o mogućnostima dalje podrške. “Ribnjak je jedan od najvećih u Crnoj Gori. Razgovarali smo o mjerama agrarne politike i eventualnim izmjenama a sve kako bi se podstakao rast proizvodnje. Obišao sam i jednog novog proizvođača kozijih proizvoda za kojeg se nadam da će biti podstrek za druge proizvođače sa područja Nikšića, područja na kome se bilježe jako dobar rezultati u povećanju broja koza”, kazao je Ivanović.

 

MPRRMPRR 

 

Otvoren vodovod u selu Orah

 

U selu Orah otvoren još jedan novi vodovod. Izgradnja je počela polovinom septembra kada je ministar razgovarao sa mještanima i obećao brzu realizaciju projekta. Vodovod vrijedan 110 hiljada eura izgrađen je u rekordnom roku od 37 dana i po najsavremenijim standardima na uobičajen način: uz učešće Ministarstva, opštine i mještana. Vodu je dobilo 35 domaćinstva na području koje se nalazi samo 3 kilometra od glavnog vodoizvorišta u Nikšiću.

 

Ministar je istakao da je zadovoljan jer se radilo zajedno, ali i zbog toga što je stvorena šansa u još jednom ruralnom mjestu za povratak ljudi, posebno mladih. ”Od kritičara otvaranja vodovoda u 21. vijeku nisam još dobio sugestiju šta je alternativa našim naporima da pomognemo brži razvoj ruralnih područja. Varamo se ako mislimo da će se odjednom hiljade ljudi vratiti na svoja ognjišta, jer to se neće dogoditi preko noći. Ovo su mali koraci i treba da budemo zadovoljni da se nekoliko porodica vrati i počne da obezbjeđuje sebi egzistenciju bolju nego u gradskim sredinama”, kazao je Ministar.

 

On je dodao i se da tokom izrade projekta javilo naknadno interesovanje domaćinstava koji se nalaze na većim visinskim kotama, što praktično znači izgradnju novog vodovoda. “Napravljen je projekat i za tu fazu koja košta 45 hiljada eura ili 3 hiljade eura po domaćinstvu. To nije bilo u planu za ovu godinu i ne može se realizovati odmah. Nastojaćemo da problem riješimo naredne godine i već je inicirana procedura bazirana na jasnom planiranju. Očekujem i da se mještani uključe u realizaciju nastavka projekta”, kazao je ministar Ivanović prilikom otvaraja vodovoda.

 

MPRRMPRR

 

 

 

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?