Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јачају пољопривредни и прерађивачки капацитети у Никшићу

Објављено: 27.11.2015. 16:19 Аутор: МПРР

Током радне посјете Никшићу, министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић потписао је са 30 пољопривредних произвођача са подручја општина Никшић, Плужине, Шавник и Жабљак уговоре о додјели подршке за увећање сточног фонда. Овом мјером Министарство са 50 одсто подржава набавку нових грла крупне и ситне стоке и тиме помаже пољопривредницима да започну или повећају производњу. “Ви припадате људима који раде и стварају и ја вам честитам на иницијативи. Јавни позив за увећање сточног фонда је најбољи одговор на тезе које се пласирају у јавности да држава не води рачуна о малим произвођачима. Наиме, позив је на најбољи начин показао колико има оних који више воле да причају него да раде. Због недовољног интересовања више пута смо продужавали рокове“ казао је Министар обраћајући се потписницима уговора окупљеним у сали Општине Никшић.

 

Предсједник општине Никшић Веселин Грбовић захвалио се Министру што је одабрао Никшић за потписивање првих уговора са пољопривредницима из више општина. Грбовић је подсјетио да је са подручја Никшића и највише апликаната и изразио очекивање да ће пољопривредници што прије реализовати набавку стоке како би наставили да шире производњу.

 

Потписници уговора у изјавама новинарима изразили су захвалност Министарству пољопривреде за могућност да у пола цијене набаве нова грла и унаприједе производњу. Евидентни су раст броја пољопривредника и производње на породичним газдинствима у општини Никшић. Истовремено биљеже се позитивни трендови у обнављању и покретању производње у предузећима из области које покрива ресор Министарства пољопривреде. У ширење производње, отварање радних мјеста, увођење стандарда и раст извоза Ивановић се увјерио током обиласка предузећа “Јаворак”, рибњака у Растовцу и фарме коза Петка Бутуровића у Пољицама. Као наставак активности на побољшању услова живота становника руралних крајева, Ивановић и Грбовић су отворили и водовод у селу Орах.

 

MPRRMPRR 

 

Јаворак напредује

 

Дрвопрерађивачко предузеће “Јаворак”, у оквиру којег послују двије фирме, успјешно спроводи план реорганизације. Упослено је 100 радника, а 90 одсто производње се извози. Обилазак производних погона потврдио је да је у односу на посјету од прије мјесец дана увећана производња фурнира који се пласира на тржиште ЕУ, производа из египатског програма, као и намјештаја и кухињског програма који се реализује у сарадњи са италијанским инвеститором.

 

Власник фабрике Бранко Мићковић казао је да све иде по плану и да ће се позитиван тренд производње и извоза наставити уколико обезбиједе дугорочну концесију. Према његовим ријечима, план је да до краја године буде запошљено 120 радника, што је велики напредак у односу на прије пола године. Задовољство због запослења у фабрици, током разговора са новинарима, није крила ни деветнаестогодишња Тања Недић којој је то прво радно мјесто.

 

Министар је оцијенио да је и на примјеру Јаворка уочљиво да се поправља амбијент за бављење производњом и прерадом. “Област дрвопрераде била је запуштена из различитих разлога. Неопходно је још радити да се поврати повјерење инвеститора и запослених” оцијенио је Ивановић. Он је навео да се након три године по први пут улази у процедуру додјеле дугорочних концесија. “Морамо пажљиво одлучити како и на који начин додјељивати концесије. Концесије су прије свега потребне дрвопрерађивачима који могу да увежу  финансије, тржиште, извоз и запосленост”, казао је Министар.  

 

MPRRMPRR 

 

Све више успјешних пољопривредних произвођача

 

Успјешна пољопривредна прича је и рибњак у Растовцу, у којем се након приватизације од прије десетак година констатно ширила производња пастрмке и млађи. У улагањима пресудна је била подршка Министарства кроз МИДАС пројекат и кредитна подршка ИРФ-а. Примјер осталим пољопривредним произвођачима може бити и чињеница да су се у циљу побољшања конкуретности на домаћем тржишту и супституције увоза пастрмке власници неколико рибњака, на Пиви, Зети, Бијели и Виру удружили.  Један од власника рибњака на Растовцу Божидар Крсмановић каже да потражња из године у годину расте и да чине све како би одговорили на ратућу тражњу и повећали производњу. У наредне двије године надају се остваривању капацитета од 600 тона, чиме ће покрити значајан дио домаће тражње и запослити још шест радника у систему у коме већ сада ради 16.

 

Млади пољопривредник Петко Бутуровић препознао је у козарству добру шансу за бизнис и одлучио да оформи фарму на имању у Пољицама. На фарми тренутно има 150 коза, а уз помоћ чланова породице и неколико радника које је запослио производи козије млијеко, сир и сурутку. Одскочна даска му је, како је рекао, био сертификат који му је омогућио да производе пласира у једном великом трговинском ланцу. Несебичну помоћ у унапређењу стандарда имао је, како је рекао, од стране ветеринарских служби, савјетодаваца Министарства и инспекције. За кратко вријеме постао је успјешан али и покретач за његове комшије који планирају да почну сличну производњу, а да им мљекара у Пољицама буде рјешење за сигуран откуп. Бутуровић је конкурисао за подршку за проширење производње кроз ИПАРД-лике пројекат.

 

Министар је казао да је током обиласка пољопривредника разговарано о могућностима даље подршке. “Рибњак је један од највећих у Црној Гори. Разговарали смо о мјерама аграрне политике и евентуалним измјенама а све како би се подстакао раст производње. Обишао сам и једног новог произвођача козијих производа за којег се надам да ће бити подстрек за друге произвођаче са подручја Никшића, подручја на коме се биљеже јако добар резултати у повећању броја коза”, казао је Ивановић.

 

MPRRMPRR 

 

Отворен водовод у селу Орах

 

У селу Орах отворен још један нови водовод. Изградња је почела половином септембра када је министар разговарао са мјештанима и обећао брзу реализацију пројекта. Водовод вриједан 110 хиљада еура изграђен је у рекордном року од 37 дана и по најсавременијим стандардима на уобичајен начин: уз учешће Министарства, општине и мјештана. Воду је добило 35 домаћинства на подручју које се налази само 3 километра од главног водоизворишта у Никшићу.

 

Министар је истакао да је задовољан јер се радило заједно, али и због тога што је створена шанса у још једном руралном мјесту за повратак људи, посебно младих. ”Од критичара отварања водовода у 21. вијеку нисам још добио сугестију шта је алтернатива нашим напорима да помогнемо бржи развој руралних подручја. Варамо се ако мислимо да ће се одједном хиљаде људи вратити на своја огњишта, јер то се неће догодити преко ноћи. Ово су мали кораци и треба да будемо задовољни да се неколико породица врати и почне да обезбјеђује себи егзистенцију бољу него у градским срединама”, казао је Министар.

 

Он је додао и се да током израде пројекта јавило накнадно интересовање домаћинстава који се налазе на већим висинским котама, што практично значи изградњу новог водовода. “Направљен је пројекат и за ту фазу која кошта 45 хиљада еура или 3 хиљаде еура по домаћинству. То није било у плану за ову годину и не може се реализовати одмах. Настојаћемо да проблем ријешимо наредне године и већ је иницирана процедура базирана на јасном планирању. Очекујем и да се мјештани укључе у реализацију наставка пројекта”, казао је министар Ивановић приликом отвараја водовода.

 

MPRRMPRR

 

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?